1- Bende sözelciyim ancak şimdiye kadar (php için konuşuyorum) matematikle bir alakam olmadı. Matematik daha çok AI için geçerli.
2- PHP'yi düz öğrenmeni, daha sonra framework'e geçiş yapmanı öneririm. Yoksa PHP değil, framework öğrenirsiniz. Tabi bunun yanında composer nedir? Autoloader nedir? Router nedir? Gibi temel soruları kendinize sorup araştırma yapmanız gerekir.
3- Bol bol örnek yapım, proje geliştirin. Bir tane kendinize hedef bir yazılım seçin mesela ben zamanında xenforo, vbulletin gibi yazılımlara kafayı takmıştım, bu sistemi nasıl yazmışlar? Nasıl bu kadar dinamik? Gibi sorular sormuştum kendi kendime ve bu sorular beni uzmanlığa götüren sorular oldu. Bunun yanında doküman okumayı öğrenmek lazım, analiz etmeyi.
4- Ben şimdiye kadar kimseden yardım istemedim, yardım istenirse devamı geliyor. Halbuki bunu ben öğrenip kendim geliştire geliştire yapmak istiyorum, yardımı da en fazla stackoverflow tarzı sitelerden ediniyorum. Tabi İngilizcenin iyi olmasını söylemem gerekli değil sanırım.
5- Ben öneriyorum. Bence çok zevkli. Evet, sadece php değil js,css,html gibi dillerde giriyor işin içine ama bunlarla uğraşmak ve araştırmak bana hep zevkli gelmiştir.
6- Algoritma yeteneği kendiliğinden gelişiyor. Dedim ya hedef yazılımlar diye. Bir süre sonra yazılımcı kafası dediğimiz şey oluyor insanların size anlattığını kafanızda kod halinde yazıyorsunuz, söylediklerine Algoritma olarak bakıyorsunuz zaten hangi yoldan gideceğiniz bu düşünce şekline göre belirleniyor.
Kişisel görüşlerim sadece php değil, yazılım dili öğrenmek ve geliştirmek sadece bir bilgiden ibaret değil, insanın düşünce sistemini tamamen değiştiren, olaylara farklı bir bakış açısıyla yaklaşan birine dönüşmenizi sağlıyor, karşılaştığınız problemlere karşı hızlı çözümler üretmeye başlıyorsunuz.