Hepimizin başına gelmiştir. İşten, okuldan gelip dinlenirken aklınıza doksanlardan eski bir şarkı geliverir. Şimdi, şarkıyı ya da sanatçıyı youtube’a yazıp buldunuz. Şarkının sonuna gelirken gözünüz sayfanın sağ tarafına takılıverdi. Doksanlardan severek dinlediğiniz daha pek çok sanatçı şarkılarıyla size göz kırpıyor. Uzun bir öneri listesiyle sizi bir şarkı daha dinlemeye çağırıyor. Peki, youtube bunu nasıl yapıyor?

Algoritma Nedir ve Nasıl İşler?

Türk Dil Kurumuna göre algoritma ‘’Orta Çağda ondalık sayı sistemine göre, son zamanlarda ise iyi tanımlanmış kuralların ve işlemlerin adım adım uygulanmasıyla bir sorunun giderilmesi veya sonuca en hızlı biçimde ulaşılması işlemi’’ ne denir. Yani, her uygulama ve siteye, yapmasını istediklerimizi bilgisayar programlarıyla algoritma aracılığıyla söylüyoruz. Ne yapacağının yanı sıra, istediğimiz işlemi nasıl yapacağına da karar verebiliyoruz. Kısaca, adım adım yapması gerekenleri bir dahaki sefere kendisinin yapmasını sağlıyoruz. Tüm bu bilgileri girdikten sonra bilgisayar programı hazır hale geliyor. Daha sonra bu işlemi otomatik olarak yapmaya devam ediyor.

Algoritmaların içeriğini programı yazanlar belirleyebildiği gibi, yapay zeka( IA) da aynı işlemi yapabiliyor. Yani, sistemi geliştirmek için her seferinde yeni adımlar ekleyen siz olmuyorsunuz. Yapay zekâyla, program, geçmiş bilgileri depolayıp kendisini güncelliyor.

Youtube Algoritması

2005 yılındaki kuruluşundan bu yana youtube, kullanıcılarının karşılarına en ilgili videoları çıkartmak için pek çok farklı yöntem kullandı. 2005-2012 yılları arasında youtube kullanıcılara sitede en çok tıklama alan içerikleri sunuyor ve öneriyordu. Fakat bu durum zamanla, içeriğin önemini azalttı ve tıklama almak asıl amaç olmaya başladı. Bu da kullanıcı memnuniyetini düşürüyordu. Bu yüzden youtube 2012’de önerdiği içerikleri başka bir şarta daha bağladı: videoda kalış süresine. Yani artık bir içeriğin öne çıkması ve önerilenlerde yer alması için tıklama sayısı yeterli değil, izleyicilerin o videoda kalış süreleri de önemli. Çünkü bu, kullanıcıların o videoda aradıklarını buldukları anlamına geliyor.

2016 yılındaysa, youtube kişileştirilmiş videoların önerildiği yeni bir algoritmayla çalışmaya başladı. Makinaların öğrendiklerini işledikleri bir döneme girildi. Algoritma aynı zamanda youtube’un ‘’topluluk kurallarını’’ da göz önünde bulunduruyor. Bu kurallara uymayan içerikler geri planda tutuluyor.

2020 yılı itibariyle youtube algoritmaları gelişmeye devam ederken, iki yönlü bir görev üstleniyor. Bunlardan birincisi, her izleyiciye doğru videoyu önermek, ikincisiyse izleyicilerin sitede kalış sürelerini artırmak. Algoritma bu iki görevi, temel olarak izleme geçmişinize göre video önererek başarıyor. Böylece size özel bir youtube deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Kaynaklar
Tdk.com
Wired.com
Youtubepress.com

-----

Diğer Yazılarım:

https://www.r10.net/instagram-ticari...post1074205488

-----