İnternet sektörü ile tanışmam 19 yaşında olmuştur. ( 2009 yılları ) O zamanlar yazdığımız "internetten para kazanma" araması sonucu "tıklayarak para kazanma" makalelerinin çıktığı zamanlardı. Bilenler bilir. Xticaret, xproje, goomass felan. Ey gidi günler O zamanlar bu akımdan olumsuz sonuç ile çıkan binlerce insan oldu. Binlerce sayısını gelişi güzel yazmadım. Bu sistemler o denli kişileri bünyelerine kattılar. Tabi ki hal böyle olunca bu sayıdaki kişilerin çoğu nalet edip internet işlerini bıraktılar. Ama benim o dönem de yaşadıklarımdan daha çok gördüklerim beni etkiledi. Ya dedim, demek ki böyle şeyler varmış. Verilen bilgi kısıtlı ama bir ışık gösteriyor. O süreçten bu sürece kadar çok konuda geliştirdim kendimi. 2009-2017 arası internet işlerini bırakmadım ama pasif oldum. İşte sizin de dediğiniz gibi parasal konular, maneviyat derken bir türlü atlayamadım. Ama dediğim gibi sürekli araştırdım.

2017 yılında r10 üzerinden bir kişinin web satışı eğitimi vardı. Aslında güzel bir eğitimdi ama makale üretmem gerekiyordu. Çalışıyordum bir yandan ki şantiye işi. Gecelere kadar çalışılırdı. Benim daha hızlı kazanmam gerekiyordu. Bu hız faktörü çok tehlikelidir. Ama çok hızlı tecrübe yaptırır kişiye. İsyan etmeden durmayı başarabilirseniz

İşte yine o yıl youtube üzerinden para kazanmak için bir atılım yaptım. Dediğim yıl artık youtube işlerinin bittiği yılmış. Oda bana tesadüf vurdu. Onun öncesinde millet çuvalla getirilmiş. Ben başladım youtube'a. Günlük yaklaşık 1000 TL kazanca kadar yükseldim. İşte youtube güncellemesi felan derken ödeme almamıza 10 dakika kala hesaplarımız kapandı. Bilenler bilir. Yaklaşık bi 7-8K TL paramı alamamıştım. Üzüldüm mü, evet bir burukluk oldu Ama yıkılmadım.

2018 yılının ocak ayında bir satış ortaklığı firmasını keşfettim. Dedim ya sürekli arıyorum ya da aranıyorum O firma üzerinden bir Rus seyahat sigortası işleten firmanın reklamlarını yapmaya başladım. Firmaya 5 ayda yaklaşık bi 160 bin TL ciro yaptırdım. Bu paranın %12 kadarı benim oldu. Tabi bunları yapmadan önce Google ads öğrendim. Yani reklamlarımı google ads ile çıktım. Derken kazandıran anahtar kelimeye firma yasak getirince o kazancım da 160 bin TL cirodan aldığımla bitti. Harika bir para gelebilir ama o zamanlar mevcut çalıştığım işimde de maaşım doğru dürüst yatmazdı. Yani gelen de gitti. Bu serüvenin başında da meteliksiz çıktım ama çok şükür ki google ads öğrendim. Yani bir kar aramak gerektiğnini düşünüyorum.

2018 Aralık ayında shopify dropshipping keşfettim. Nedir ne değildir derken aldım eğitim de gösterilen kısmi bilgilerden daha çok kendi kendime geliştirmem gerektiğini görüp bu işe de girdim. Bu iş genellikle facebook ads ile dönüyor. O zamanlar toy olduğumuz için bir ürün bulup dümdüz reklamını çıktım. 5 günde 17 satış elde ettim. Şans dersiniz ama inanın işten gelirdim gecelere kadar. Sabahta işe uykusuz bu şekilde 1 hafta yaptım bu şekilde. Sonuç olarak böyle bir satış elde ettim. Diyeceksin o zaman hani bunun toyluğu. O zamanlar şuan ki aklım olsaydı o 17 satışı katlayabilirdim. Ama ne olursa olsun yine maddiyata takıldım bu yüzden reklamlarımı kapatmak zorunda kaldım. Sonradan açayım dedim ama data zaman aşımına uğradığı için verim kaybolmuştu. Tabi bunları yaşayarak öreğniyorum. Ben bu sırada tabi ki özellikle facebook konusunda geliştirdim kendimi. Çokta ürün satışı elde ettim. Birçok kişiye de bu konuda rehber oldum, beraber projeler yaptık ama o eşik kısmı diyoruz ya bir türlü aşamadım onu. Bu sırada farklı sektörleri de araştırıyorum. Gittigidiyor üzerinden mağaza açıp ürün ekledim. Hatta 1 de satış yaptım ama sürdüremedim onu da.

2020 Haziran ayı ve ben hala daha dropshipping eteklerindeyim. Çok tecrübeler yaşadım. Çok kaybettim ama hiç pes etmeyi düşünmedim. Düşünmeyecem de. Uğraşmaya, savaşmaya devam edecem.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Aslında yazmadığım çok şeyler var. Maddiyat ciddi anlam da yaralamıştır beni. Ama mesele da bu. Düşünüyorum da, yeterli düzey de param olsaydı bu kadar savaşır mıydım? Hani 4. Murat demiş ya, "Bağdat'ı almaya çalışmak bağdat'ın kendinden daha mı güzeldi ne" diye. Bu sözün duygusunu hissetmek var ya. Asıl mesele bu
---------------------------------------------
  • Hayalinizdeki hayatı mı yaşıyorsunuz? - Bu kadar yazdık. Hayalindeki hayatı yaşayan adam bu kadar yazmaz herhalde
  • Ne olmak isterdiniz? Ne oldunuz? - Yazılım müh hayalimdir. Hatta bunun için 2009 yılında malezya'ya bile gidecektim ama amcamın vefatı sonucu maalesef bu hayalim gerçekleşmedi. Keşke amcam sağ olsaydı da yine gerçekleşmeseydi ama takdir. İnşaat teknikeri oldum bende. Bizim ata mesleğidir.
  • İnsan kendini bilirse, planlarını buna göre yaparsa sistem içerisinde körelip memur kafasına evrilir mi? Yoksa uygun zamanı beklemek de bir nevi kendini kandırmak ve garanticilik midir? - Bu soru sanki bize sorulmuş bir soru değil gibi sadece. İnsan kendisini bildiği vakit körelme gibi bir durumu olmayacaktır. Ne kadar olumsuzluk yaşarsan yaşa. Benim 25 bin kapasiteli çiftliğim 10 yıldır kapalı mahkeme dolayısıyla. Kaybım milyonları geçti. Ne yapayım. Körelteyim mi kendimi. İnsan pes etmediği müddetçe başarılıdır. Bence sizde kendini körelmiş hissetmeyin. Bu sözü kendinize söylemeniz bile yenilgiyi kabul etmeniz anlamı taşır. "Artık daha yapamam" yerine harekete geçirici "ne yapmalıyım" sorusunu sorun. Beklediğiniz müddetçe soğursunuz. Bekleyen beyin kuruntu yapar. En sonunda mevcut yeteneğiniz konusunda "en beceriksiz insan" ünvanını kabul etmiş olursunuz. Neyi bekliyorsunuz ?
  • Bu piyasada herkes empati kurup arkadaşlarım, dostlarım edindiğim duruma karşı mutluluğunu ve sevincini paylaşıyor. Oysa belki de benim yerimde olmak istemezlerdi. Ya da isterlerdi. Siz ne düşünüyorsunuz? - Bugün bir arkadaşımla telefondan konuştum. Oda online işler sebebiyle mevcut işinden istifa etti ve orta seviye bir araç aldı. Kendisi ayrıca evlidir. Arkadaşları şaka maksatlı şey demiş. "Kaç bilezik bozdurup da aldın bunu." Şimdi kendisini bildiğim için ve oda kendisini bildiği için birşey dememiş. Halbuki sabahladığı günlerini anlatabilse ki bunları asla anlatamazsınız ya da anlatmamalısınız. Bu yüzden bu söylediklerine karşılık cevap yazmamış. Ukalaca bir durum bu yapılan.

İnsanların size ne söylediğini ilgilendirmediği ortamlar da bulunun. Seo işimi yapıyorsunuz. Bu konuda kişi ve kişiler bulun. Seminerlere gidin. Yani yeteneği olduğunuz evreni terk etmeyin. Yazdıklarınızdan ben bunu gördüm. Evreni terk ederseniz, üşürsünüz Bu olduğu vakit başardıklarınızı sizi anlayamayacak kişilere anlatmak zorunda kalırsınız ve hepsi birer kafanızda hikaye olarak kalır. Yılmamanız gerekiyor. Yeni fırsatlar arayın. İyi kazandığınız dönem de aktif bir yatırım oluşturabilseydiniz belki de burada farklı bir konudan bahsediyor olacaktık. Birden fazla sizin için çalışan bir sistem. Aslında hepimiz bunu yapmamız gerekiyor.

Ne olursa olsun. O başarısızlığın getirdiği buhrana kapılmamamız gerekiyor. Pes etmeden emek vermeliyiz.

Başarınıza..

Asıl soruya cevap vermedim Ankette freelancer dedim ben. Ama birden fazla aktif iş modeli oluşturduğunuz vakit bu seçenek. Tek bir model her zaman risklidir. İş yaşamı da aslında böyledir. Ama iş yaşamı tek buna bağlı yaşamak için çok yersiz bir seçenek. Ben şahsen mevcut işim üzerinden geçinebildiğimi söyleyemem. Maaşların aksaması mı dersin, iş yerinde yaşadıkların olumsuzklar mı dersin. Birçok seçenek var. O yüzden girişimcilik yapıp aktif iş modelleri üretmemiz gerekiyor.