hibravez adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Eğer birim satış fiyatı 1TL iken %5 olarak artış gösterirse nihai tüketicilere 1,05TL olarak yansıyacak ve başa baş noktasını birim başına 5 kuruş ile geçecek. Ancak fırıncılar odasının talebi (250 gram olan ekmeği 225 grama düşürmesi ve fiyatın sabit kalması) 10 kuruş kar olarak yansıyacak.

250/100(1TL)= 2.5 gram 1 kuruş.
225/100(1TL)=2.25 gram 1 kuruş

Buna göre eski fiyata oranla 25 gram 10 kuruş kar getirecektir. Bunun oran/orantı formülü vardı ancak unuttum

Kısacası fırıncılar odasının talebi eğer amaç kar elde etmek ise bana göre doğru karardır.
SerhatCetin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
yani bu fırıncılar %10 oranında maliyetleri artmasaydı 1 TL'den sattıkları ekmekten 10 kuruş kazanıyorlardı.

Şimdi %5 zam yapmaları halinde kar oranları %5 olacak.

Her şeyin sabit kaldığını varsayarak ;

250 Gramdan ekmek yaparken bir fırın 1000 adet ekmek için 250 Kg ham madde kullanıyor. Bu %5 kar oranı ile 1000 Ekmekte 1050 TL yapar.
Gramajı %10 düşürmesi halinde 250 Kg ham madde ile günlük 1100 adet 225 gram ekmek üretecek ve tanesi 1 TL'den satarsa 1100 TL kazanacak.

Matematik yalan söylemez, hesap ortada. %10 gramaj düşürmesi halinde daha fazla bir kazanç elde ediyorlar. Sıradaki soruyu alayım?

İki tarafta matematiği kullanarak cevaplar vermiş aslında gerçekten düşününce haklı olduğunuzu anladım. Teşekkür ederim cevaplarınız için her birinize aynı şekilde diğer arkadaşlara da