Fırıncalar Odası ekmek üretiminde girdi maliyetlerinin %10 artması dolayısıyla 250 gram olarak üretilen ve 1 Tl’den satılan birim ekmek satış fiyatlarının başa baş noktası olduğunu ve %10 gramajı düşürmek istediklerini belirtmektedirler. Buna karşılık yerel idare ekmek fiyatlarının gramajını düşürmek yerine maliyetlerindeki artış oranını dikkate alarak bir birim ekmeğin satış fiyatının (%5) artmasını önermektedir” Sizce hangi öneri fırıncıların taleplerini en kazançlı sonuca ulaştırır?

Bu konu hakkında benim düşüncem şu şekilde;
Burada önemli olan fırıncının kâr oranını arttırmasıdır. Bu sebeple fırıncıların önerisine karşılık verilen öneri fırıncıyı daha fazla kâr ettirmez tam tersine tepkileri üzerine toplamasına sebep oluyor. Her ne kadar maliyetler yüksek olsa da fırıncı gramaj tarafında azalmaya giderse ve buna rağmen ekmeğin fiyatını sabit tutarsa hem maliyeti azaltmış olacak hem de talep aynı kalacak. Bu sebeple en kârlı öneri kendileri tarafından sunulan öneridir.
Yerel idare tarafından yapılan öneriye baktığımızda ise satış fiyatında olacak artışlar halkın talep miktarını düşürmelerine ve fırıncıların ekmek satışlarında azalışlara sebep olacaktır. Bu sebeple iktisadi açıdan düşünüldüğünde yerel idarenin sunduğu çözüm yolu tamamen fırıncıların zarar etmesine sebep olacaktır.

Sizden de fikir almak istiyorum, sizce doğru mu düşünüyorum?