Aslında bu süreç e-ticaret altyapısı sağlayan firmaların suçu değil, maalesef ki yasalarımız ve uygulamalarımız bu duruma getirdi. Ürünü satmaya çekiniyor firmalar. Bu kadar keyfi iade ile uğraşmak çok büyük risk. En azından keyfi iadelerin önüne geçmek lazım. Bunu da yapmak zor görünüyor mevcut yasa/kanunlarla.

Egemen Bey,

Emin olmadan almak , bilmediğiniz bir ürünü kafanıza göre sipariş etmek anlamına da gelir. Durum çok farklı noktaya gider bu söylem ile. Bu durumda şuan bende bir tüketici olarak rastgele sipariş verip , ürünleri açıp 'aa bu benim beklentimi karşılamadı, bu ürünü görmeden aldım, rengi beğenmedim' vs' gibi bahanelerle iade edeyim, satıcısı da ne yaparsa yapsın banane... demeliyim

Siz kısmi noktalara değinmişsiniz, bu durumda biz de satıcı olarak size "iade gelen bir üründen" sipariş vermiş olduğunuzu varsayarak onu paketleyip gönderelim ? ne dersiniz bu işe? uyar mı?

Anlatmaya çalıştığımız da bu zaten. Keyfi iade diye birşey olmaz, ürünü açıp harmanlayıp kavurup savurup iade etmek olmaz, ürünü tekrar satılamayacak duruma getirip iade etmek olmaz. Bunu yasalarla düzeltmek lazım, bir tarafı korurken diğer tarafın batmasına çanak tutmaktır bu.

Bilmediğiniz birşeyi gidip dokunarak fiziki temas ederek satın alırsınız, ancak (kendi sektörümüz için konuşuyorum) aldığınız ürün belli "ram, disk, anakart,notebook,masasüstü pc, yazıcı vs..." bu gibi ürünleri bilmeden alıp sonra iade etmek ne kadar doğru? Hele ki ürünü açtıktan sonra, tekrar satılamaz duruma geldikten sonra.

Hadi siz işi bir adım öteye götürüp mahkemeye verdiniz ve iade ettiniz. Ya o tekrar satılamayacak durumda olan ürünü iade alan satıcı? o işyeri? ne olacak bir açıklar mısınız? Çöpe mi atılacak ürün? Yoksa 3 kuruş kazanalım derken 50 kuruş zarar mı edilecek bu iade ürünlerinden? ve bu açılmış ürünleri kim alacak ? Bilginiz vardır diye soruyorum, varsa biz de bilelim çözümünü o nedenle soruyorum.

Yada yukarıda da dediğimiz gibi, mahkeme koridorlarına taşınıp her iade de gerek tüketici ile gerekse ürün tedarikçisi ile mahkemelik olalım. Bu işin çözüm noktası bu olmamalı diye düşünüyoruz...

Saygılar