Herkese selamlar,
Bilişim sektöründe e-ticaret ortamında ürün satışı yapan bir firmayız.
Aşağıda belirteceğim konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlarımız var ise desteğini rica ediyorum. Tabi bu arada konuyu tüm R10 kullanıcılarının takdirine bırakıyorum.
X bir e-ticaret sitesi üzerinden ürün satışı yapılırken ürün sayfasında tüm bilgiler belirtiliyor ,ayrıca bu sitenin Mesafeli Satış Sözleşmesinde de iade prosedürleri kalemi kalemine yazılmış ancak tüketici ne ürünü aldığı sayfadaki bilgileri inceliyor ne de Mesafeli satış sözleşmesindeki kuralları okuyor.
İnternet üzerinden siparişini geçip ürünü teslim alıyor, ürün sayfasını okumadığı gibi ürün ile birlikte giden notu da okumuyor ve ürün ambalajını açıyor. Aaa bir bakıyor ki yanlış ürün sipariş etmiş, yada tipi hoşuna gitmemiş(!) yani keyfi bir iade ve satıcısı her kim olursa olsun mağdur olacak bu davranış nedeniyle.
Şimdi , bizler de bu konuda empati yapıp internet üstünden verdiğimiz siparişlere baktığımızda, herhangi bir hasar-arıza vs olmayan durumlarda iade işlemini yapmıyoruz, çünkü öyle bir durumda biliyoruz ki o ürünü satıcı bir başkasına aynı şekilde satamaz. Ancak bazı vatandaşlarımız maalesef ürünle ilgili bilgileri, ürün ile giden uyarı notlarını okumadan ürün ambalajını açtıktan sonra "ürünü beğenmedim,ürünü yanlış aldım" gibi gerekçelerle iade talep ediyor. Örnek vererek devam ediyorum, notebook diski almak isterken masaüstü disk siparişi vermiş. Ürün sayfasında bunun ne olduğu ile ilgili her türlü bilgi var, ayrıca ürün ile birlikte kutu içeriğine ürünün uyumluluğu konusunda uyarı notu ekleniyor. Ancak tüketici bu ürünü teslim alıp hiçbirşeyi okumadan ambalajı açıyor, sonra iade işlemi yapıyor, ve bu harddiski hiçbir korumaya almadan kutunun içine atıp tarafımıza gönderiyor. bu hdd salına salına 2 gün boyunca yerlerde harap düşmüş vaziyette tarafımıza ulaşıyor.
Şimdi sorun şu ; iyi niyet göstererek her şekilde yardımcı olmaya çalıştığımız tüketicilerin bunu yapması doğru mu? Biz her keyfi iadeyi "ambalajı açık, hor kullanılmış, sağlıklı paketlenmemiş" şekilde kabul edersek bu iade edilen ürünler ne olacak ? Bu durum ile ilgili bir yasa/kanun var mı ? Hangi birinize bu ürünleri bu şekilde satabiliriz ? Hangi biriniz böyle bir ürünü kabul eder ?
Tüketici hakkı diyoruz ya hep, bu hakkın da bir kuralı bir sınırı olmalı , çünkü satıcı olduğumuz kadar biz de bir tüketiciyiz, kendimizi düşünürken karşı tarafı da düşünmek zorundayız, bir tarafı korurken diğer tarafı mağdur etmek yanlış üzerine yanlış yapmaktır.
Şimdi bu tüketici, tüketici mahkemesine gidecek ve iade onayı alınacak büyük ihtimal, çünkü savunma da yapsak her şekilde iade oluyor ürün. Ürünü distribütör geri almıyor haliyle. Elimizde kalan ürünü bu şekilde satmamızın imkanı yok. Ya bizde sürekli mahkemelerde dolaşıp her iade de distribütörü dava edip onu takip edeceğiz, ya da zaten %2-3 civarında kar marjı ile satılan bu ürünleri zararına 2.el olarak satıp (satılırsa) üstüne de soğuk su içeceğiz.
Cevabını istediğimiz konu ; bu tür durumlarda yapabileceğimiz hukuki işlem nedir? İade işleminin tüketici mahkemesinden dönmesi için haklarımız nedir? Nasıl bir yol izlememiz gerekir?
Şimdiden okuyan ve bizimle bilgisini paylaşan herkese teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.