Merhaba uzun süredir aklımda bir soru var.
şimdi oruç diyanethaber sitesinde yazan bilgilere göre ;
Halk arasında ise imsak oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kuran-ı Kerimde şu şekilde açıklanmıştır: (Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın. (Bakara, 2/187) Takvimlerde gösterilen imsak, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.
Güneş 05.36 diyor Kayseri vakitleri için ama imsak 04.03 yani güneş daha doğmadı gecenin sona erdiği vakit değil yani. Sabah namazını da imsak vaktinde ezan okununca kılabiliyoruz kafam karıştı.
Açıklayabilir misiniz imsak tam olarak nedir ve orucu sabah ezanı ile birlikte Kayseri saatine göre 05.36 da tutmaya başlasak yanlış mı olur. Sadece kafam karışıyor bu konuda
Hocam namazı güneşten 20 dakka önce felan kılmak hayırlı diye düşünüyorum. Yoksa 1 saat fazla oruç tutmuşsunuz sorun değil. Ama namaz sıkıntı.
Ben bunu da anlamıyorum tan yeri ağarmasını o zamanlar neyle ölçmüşler 😅
Gözleriyle ölçmüş peygamberimiz (sav) ve sahabeler. Kızıllığı görene kadar yemişler. O zamanlar koca koca binalar felan olmadığı için.
Vakitlerin hesaplanmasi çok hassas yapılıyor.
Şehir ışıklarından yıldızları göremediğimiz gibi, hava şartlarından veya başka nedenlerden vakitleri gözle ayırt etmek pek mümkün olmuyor.
Ayrıca imsak vakti güneş doğunca biter. Sabah namazı vakti de geçmiş olur. İmsakla güneş arasındaki vakit sabah namazı vaktidir. Sabah namazı vakti girdiği an oruç başlar.
Mesela bir çok kişi ramazan dışında ve ramazanda ezanın farklı zamanlarda okunduğunu farketmiyor. Ramazanda imsak girince ezan okunur. Ramazan dışında ise vaktin ortasında, imsak ile güneşin doğması arasında okunuyor ezan.
Kısaca takvimlere uyun, hata yapılamayacak kadar çok kişinin denetiminde hesaplanıyor.
Hocam ezan neden ortasında okunuyor ramazan dışında. Doğrusu o olduğundan mı?
Eğer doğrusu oysa insanlar ramazanda yanlış namaz kılmış olmazlar mı?
Benim de bu konuda şüphelerim var o yüzden soruyorum. Namazımı güneşten 30 dakika önce felan kılıyorum o yüzden de.
Diyanet işi riske atmamak için daha erken başlatmış olabilir. Ama daha geç oruca başlatıp orucu riske atmasından iyidir. 30 dakka fazla oruç tutarız ama orucumuz riske girmiş olmaz.
Namazımız girer ama.
Onun yerine oturup 2 sayfa ömer nasuhi bilmen ilmihali okusan ne demek istediğimi anlarsın, populist bir tavırla kuran oku orda herşey var diyorsun ya orada bana 5 vakit namazın ne zaman nasıl ve ne şekilde kılınacağına bana ayet ayet anlatamazsın. Madem tefsir okuyarak herşeyi çözebiliyorsun?
Doktora saygınız var
Yazılımcıya saygınız var
Her ilimin erbabına saygınız var ama islam alimlerine saygınız yok ben meal okur hükmü çıkarır dini yaşarım diyorsunuz dar aklınızı kendinize en büyük rehber ediyorsunuz. Bırıkın tefsir okumayı oturun 2 sayfa ilmihal okuyun, ı ayetlerin hükümlerini anlayacağınız hale getiren okumanız gereken şey evvela ilmihal
Düşünceniz yanlış. Doktor yazılımcı felan. Kur an herkese apaçık bir şekilde indirilmiştir bunu Allah (cc) kendisi söylemektedir. Eğer Kur an ı anlamak için alimlere ihtiyaç duyulsaydı Kur an ın apaçıklığı nerede kalırdı?
İlmihal i Kur an ın önüne koymanız da yanlış. İnsanları Kur an dan uzaklaştırmaktan (elbette ki kasıtsızdır) başka bir şey değil. Ya ilmihalde yanlış varsa?