RDY adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam merhabalar,

Yaklaşık olarak 2006 yılından itibaren dijital sektördeyim. Yaklaşık 2010 yılından itibaren ise bu işin hem operasyon hem de yönetim kısmında yer alıyorum.
İster istemez bu süreçte girişimcilik dünyasında da yer almak durumundayım. özellikle son 3 girişimimizin global olarak gösterdiği başarılarla birlikte birçok deneyim elde ettim.
Bu deneyimlerimi de zaman zaman çeşitli mecralarda, eğitimlerde, podcastlerde, ektinliklerde, üniversite eğitimlerinde eğitmen / mentor olarak paylaşıyorum.

Öncelikle şunu belirtiyim. Melek yatırımcı yoktur. Yatırımcı vardır.

Yatırımcıların baz aldığı belli başlı kriterler vardır ve bunları yatırım süresince haftalarca / aylarca / bazen yılı bulabilecek şekilde analiz / takip ederler, akabinde yatırımlarını yapma kararı alırlar.
Ama bunların arasında en önemlisi, yatırımcılar bilinenin aksine, fikre veyahut projeye yatırım yapmazlar genelde.
Yatırımcılar, ''kişiye'' ''karaktere'' yatırım yaparlar.

Bir söz vardır girişimcilik dünyasında, şirkete yeni bir yatırımcı alıyorsan eğer o senin aynı yatağı paylaştığın eşindir aynı zamanda.

İnsanın da bu kişilik veyahut karakterini belli bir düzeye getirmesi / somutlaştırması gerekmektedir.
''ben çok iyi birisiyim'' şeklinde bir düşünce ile asla yatırım alamazsınız.
Çok iyi birisi olduğunuzu şu ana kadar yaptıklarınız, çıktılarınız, başarılarınız, eski çalışma arkadaşları veyahut sektörünüzün önde gelen isimleri tarafından tescillenmesi / paylaşılması / ifade edilmesi gerekiyor.
Bu referansları olan birisiyseniz eğer nerede/nasıl yatırımcı bulabileceğiniz konusunda sizlere yardımcı olabilirim.
değerli yorumlarınız için teşekkürler. bu tarz bilgi içerikli paylaşımları görmek için konuyu açtım bana olmasa bile niyetli başkalarına yol gösterebilir diye. ben 7 yıldır tekim. kimseyle iş ortaklığı yapmadım kimseden herhangi bi beklentim olmadı uğraşlarım, kazanımlarım ve kaybettiklerimin tümü kendi çabalarımın neticesidir. haliyle benim referansım yoktur, hiç bi zaman da olmayacaktır(en azından niyetim bu). yatırımcının nasıl ki girişimciden beklentisi varsa benim de yatırımcıdan beklentim var. benim düşüncelerime önem verip yatırım yapacak kişi direkt olarak beni kale almalı. başkaları üzerinden hakkımda fikir sahibi olmaya çalışan kişi kendince doğru iş yaptığını düşünse de bu benim dünyaya bakış açımla uymaz. çünkü herkesin karakteri aynı değil. birisi herkesle iyi geçinir güllük gülistanlık olur çok sevilir, bi başkası sivri dilli açık sözlü ve cesurdur, göze batar ve sevilmez. ben herhangi birinin minnetine, ilgisine, sevgisine muhtaç olarak yaşamadığım için hakkımda söylenecek şeyler de sevilen insanların arkasından söylenecek şeyler olmaz. o yüzdendir ki benim projelerimle ilgilenecek insan başkalarını değil, karşısına beni alarak konuşmalı. benim sözlerime, anlattıklarıma güvenmemeli; açıkladığım projenin eğrisini doğrusunu kendi iyice tartıp biçip, projeye inandıysa yatırımını yapmalı. o yüzden diyorum zaten, yatırımcının benimle işi yok. benimle işi olan yatırımcıyla da benim işim yok. profesyonel biçimde projeyle ilgileniyor mu, eğrisi doğrusu nedir ölçüp biçebiliyor mu, geleceğini öngörüp tahminler yürütebiliyor mu benim için önemli olan bu. şahıslar mühim değil, sistem mühim. sistem gelecek vadediyorsa yatırımcı girsin. bu konuda ben şahsımı değil, fikrimi beğenenle çalışmayı düşünürüm zaten. çünkü fikirler değişmez, dönüşmez ama şahıslara olan ilgi, alaka, imtiyaz ve müsamaha her daim dönüşebilir. kendimi kimsenin minnetine, insafına teslim etmem. tekrar teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.

edit. bu arada hiç bi zaman da olmayacaktırdan kastım beni başkalarına önerebilecek türde bi referans olmayacaktır. yani atıyorum " ali bu çocuk senin yanında çalışmış bi ara, nasıl biri " gibisinden bi sorunun öznesi olmamayı hedefliyorum. yoksa elbette ilerde çalışma arkadaşlarım olsun, beraber projeler üretelim bunun gibi isteklerim var.