Kargo sistemi baştan hatalı. Ama Arasın yaptığını anlayabiliyorum bunu tüm müşterilerime de söylerim. Aras cumartesi yarım gün çalışır ve elemanların yarısı izin yapar. Bu yüzden cumartesi kargolar dağıtıma çıkmaz. Cumartesi teslimat isteyen müşterilerime açıkça cumartesi dağıtıma çıkmaz eğer acilse saat 13:00 e kadar şubeden alabilirsiniz yoksa pazartes dağıtıma çıkar diyorum.

1) Şube bir kargoyu teslim etmezse ve geri gönderirse, dönüşe de kargo ücreti yazıyorlar.

2) Bir kargodan büyük payı gönderiyi teslim alan şube alıyor. Teslim eden şube küçük pay alıyor. Eğer teslim edecek şube teslim etmeyip geri gönderirse bu sefer de o dönüş ücretinden daha fazla pay alıyor. Yani şu anki kargo sisteminde bir şube teslimat yapmadığı kargodan teslimat yaptığı kargodan çok para kazanıyor.

3) Şubeler bu yüzden teslimatı bir angarya olarak görüyor. Müşteri arayıp 4 gün sonra alacağım dese dahi 3 gün bekletip kargoyu geri gönderiyorlar çünkü dönüş ücretinden para kazanıyorlar.

4) Mesela bugün teslimata çıkması gereken 100 kargo var diyelim ama ancak 60 kargo yetiştirilebilecek. Kendilerine 60 kargoyu teslim edecek güzergah yazıp 40 kargoya da "adres yetersiz, adreste tanınmıyor, kargoyu kabul etmiyor, adreste bulunamadı" gibi sahte nedenler yazıyorlar. Hatta bazı adreslerde park sorunu olduğu için bile gitmeden direk adres hatalı, ya da adreste bulunamadı giriyorlar sisteme. Çünkü o kargonun sistemde o gün dağıtıma çıkıp bir sonuca ulaşmazı lazım.

5) Bu durumu şikayet ederek falan değil, dava açıp tazminat alarak düzeltebiliriz üstelik 3-5 kişi değil soru yaşayanların yarısı dava açarsa o zaman bu işler düzelmeye başlar, yoksa sistemi düzeltmek yerine 3-5 kişiye tazminat vermeyi tercih edebilirler.

6) Çünkü şubeler frenchasing sistemle çalışıyor ve merkezin şubeler üzerindeki yaptırımı kısıtlı, bir çok bölgede o şube kapanırsa yeni şube açmak zahmetli veya mümkün değil. Şubeler de çok zahmetli işe az para veriyorlar bu yüzden yaptığı işi sevmeyen ve düzgün yapmayan personeller çalışıyor.

7) Şu kargo iyi diyen arkadaşların söyledikleri tamamen afaki. 15 senedir tüm kargo firmaları ile 2 yıl üzeri çalıştım. Temel olarak bir birlerinden farkları yok. Bir kargo firmasının iyi ya da kötü olduğunu söylemenize neden olan şey sizin bölgenize bakan şubenin tutumu. Yoksa aynı kargonun başka şubesine yakın oturanlar çok şikayetçi olabiliyor.