Merhabalar öncelikle bu platformda bir çok arkadaşımız bilgisayar başında saatlerini harcıyor. Tabi buda uzun süre sonunda boyun ve sırt rahatsızlıklarını beraberinde getiriyor. Bu konuda son dönemde çok sıkıntı yaşayan hem yakın çevremde hemde forumda kişi tanıyorum.
Bende de boyunda ileri düzey boyun düzleşmesi ve 4 fıtıkla bu arkadaşların arasındayım. Mesleğimiz gereği bilgisayarları terkedemiyoruz peki bu rahatsızlık içerisinde olan ve aday olan arkadaşlar için kendi uygulamalarımı paylaşacağım diğer arkadaşlarında önerisini bekliyorum.

- Bilgisayar göz hizasında olmalı ben sürekli önümde değil bir gün sağa bir gün sola bir günde tam önümde duracak şekilde monitörü değiştiriyorum buda bir nebze boyunumu rahatlattı.
- Pomodoro tekniğini kullanıyorum bu teknik 25 dk çalış 5 dk. ara ver sonra 4 kez 25 dk çalışmada 15 dk ara ver şeklinde bu kısa aralarda bilgisayar başından kalkıp ofis içerisinde hareket ediyorum.
- Ofis koltuğum hem bel hemde boyun destekli
- Oturuş pozisyonumu düzenleyebilmek için 1 aydır bir alarm sistemi kuruyorum ve gün içinde 6 kez uyarıya göre duruşum bozuksa düzeltiyorum şuan epey düzeltme sağladım.
- Ayakta dik durmaya özen gösteriyorum.
- Monitörümün arkasında duvar yok ofis içerisine bakıyor buda arada monitörden dışarı baktığımda derinlik kazandırıyor baş dönmelerimi engelliyorum.
- Gün içerisinde 2-3 kez 10 ar dk. havluyu rulo gibi sarıp boynumun altına gelecek şekilde uzanıyorum.
- Boyun ve sırt egzersizlerini sabah akşam aksatmadan yapıyorum.
- Hergün 20 dk yürüyorum. (Koşma önerilmiyor)
- Yüzme ve Plates (maalesef şuan yapamıyorum.)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar 2001 yılından bu yana bilgisayar başında olan birisi olarak bu meslek hastalığı eninde sonunda sizinde kapınızı çalabilir. Tedbirleri alın lütfen sizinde aldığınız önlemler ve çalışma şekilleri varsa paylaşın.
Edit: Eklemiyi unuttum bilgisayarlar ve cep telefonu tabletler zaman kavramını ortadan kaldırıyor ve stresi çok yükseltiyor lütfen haftada 1 gün tamamen uzaklaşın ve ailinizle sevdiklerinizle vakit geçirin mesai dışında işinizi bıçak gibi kesin belki iş verimliliğiniz düşecek diye düşünüyorsunuz ama ilerde bunun bedeli çok daha ağır ödeniyor teraziyi iyi ayarlayın.