Kısa bir süredir yaklaşın 4-5 aydır bende forumda grafik tasarım alanındaki işlere bakıyorum anlaşma sağlayabildiğim gerçekten iyi insanlar olabiliyor. Fakat sorun olan kısım anlaşamadığım daha doğrusu anlaşmak istemediğim müşteri skalası. Referanslarımı iletiyorum beğeniyorlar fiyatları en uygun şekilde tutuyorum ona da lafları yok. Tasarımı nasıl hazırlamam gerektiğine dair brief alıyorum onda bile problem yaşanmıyor. Tasarımı ilettikten sonra da "yazı fontunu beğenmedim" (yazı fontu diye bir şey yoktur font zaten yazı tipi demektir. yazı tipi ya da fontu demeniz yeterli sayın müşteriler.) "Renkleri mi değiştirsek", "E referanslarındaki gibi olmamış", "Ben bu tip istiyorum" (kuran çarpsın paintte arial black ile yazı yazmışlar fotoğrafın üzerine) gibi bahane mi desem beğenmemezlik mi desem bu tarz olaylar yaşıyorum, herkesle değil yanlış anlaşılmasın sorunlu müşterilerle.
Daha dün gece 1 kitap kapağı tasarımı istenildi ve bir polis arkadaşının kitabı için "ben biliyorum ya yaparım" demiş ve yapmış. Bana bunu örnek olarak gönderdiler yazar beğenmemiş haliyle, ama poliste çok istekliymiş "keşke benim kapak olsa" gibi bir şeyler söylemiş. Anlamıyorum inanın anlamıyorum. Abi ben polisin işine karışmıyorum, polis benim işime salça oluyor. Ne olursunuz yapmayın.
Yaptığım tasarımların referanslarımda olanlarla aynı olmamasının sebebi kendi firmalarının kalitesiz oluşu mu desem yoksa firmalarını kendi koydukları kurumsallık mı desem bilemiyorum ama imkanı yok ki ben elimden gelenin en iyisini yapıyorum ve kendilerine sunuyorum. Belki de benim sunum şeklim farklıdır ondan dolayı beğenmiyor olabilirler ama anlatılmaz bir şekilde insanlar "uzayda muz yiyeyim ama avakado tadı alayım" dercesine bahane buluyor.
Ya bakınız sayın müşteriler buradan sizlere de biraz sitemim var. Tasarımcı biz miyiz, siz mi? Tasarımcı biz isek eğer bırakın biz işimizi yapalım, yok eğer sizseniz buyrun kendi tasarımlarınızı kendiniz hazırlayın.
Allah için referanslara bakar mısınız
behance.net/ariferhan böyle bir referanstan kötü tasarım çıkması
mümkün müdür?
"Üstüne alınanın üstüne yapışsın."
Hayırlı geceler dilerim.