Merhaba, yazdıklarınızın hepsini biliyorum ve zaman zaman araştırıp gelişmeleri takip ediyorum. Kuantum bilgisayarlar üzerinde hala çalışılıyor ve ufak ufak gelişmeler kaydediliyor. Şahsen çok merak ediyorum, "bir gün gerçekten kuantum bilgisayarlarını kullanabilecek miyiz?" diye. Ama biz hayattayken seri üretim olacağını pek sanmıyorum, belki torunlarımızın torunları ancak akıllı telefonlar gibi ellerine alabilirler
Bu arada "kuantum dolanımlık" diye telaffuz etmişsiniz, bir çok telaffuzu var "dolaşıklık, dolanıklık", ben "dolanıklık" diye telaffuz edeceğim

Zaten Kuantum dolanık asıl mesele. Bir elektron aynı anda birden çok yerde olabildiği için "çift yarık deneyi"nde yer iki yarıktan aynı anda geçip girişim deseni oluşturması ile başladı kuantum fiziği. Ve o zaman fizikçiler çaktmış köfteyi "bu ancak elektronun aynı anda iki yarıktan da geçmesi ile mümkün olabilir, demekki aynı anda iki yerde olabiliyor". Sonrasında işte kuantum dolanıklık mevzuları vs vs derken Einstein ve Bohr durumu çok tartışmışlar. Einstein "bu belirsizliğin mutlaka bir açıklaması vardır fakat biz bilmiyoruz, tam olarak, çözemedik o yüzden bana şimdilik mantıklı gelmiyor" demiş ama Bohr, "üzümünü ye bağını sorma, oluyor işte" demiş

Yani Bohr ve onun gibi düşünen bir çok kişi bu dolanıklık durumunu benimsemişler, Einstein ise benimsemeyip kabul etmek istememiş. Şahsen ben de Einstein gibi düşünüyorum fakat dediğiniz gibi iki molekülün, atomun veya elektronun birbirleriyle aynı belli bir süre aynı ortamda kalmasından sonra aralarında bilinmeyen bir dolanıklığın oluştuğunu günümüz teknolojilerinde de kanıtladılar.
İki elektronu birbirlerinden ayırıp çok uzak mesafelere götürdüler ve birinin spin yönü kuzeyse diğerinin yönünün günel olduğunu gözlemlediler. Ve birinin spin yönünü değiştirdiklerinde diğerinin ışık hızından daha hızlı şekilde spin yönünü değiştirdiğini gözlemlediler. Yani bu dolanıklık gerçekten de işliyor ama nasıl

Işık hızını da aşan bir gizemli iletişimi var iki parçacığın ama nasıl? Işınlanma durumu da bu iletişime bağlı olarak yapılan bir çalışma ve teoride mümkün gözükse de bir canlı için epeyce riskli

Çünkü aynı prestij filmindeki gibi klonlanma durumu var, yani buraraki elektronlar ile oynayarak diğer taraftaki elektronları buradaki nesneye göre şekillendirip koplayalama durumu var (en azından ben öyle anladım).
Ayrıca bu kuantum dolanıklık durumuna bağlı olarak da "paralel evrenler" teorisi ortaya çıktı. Bu da ayrı bir tartışma konusu ama ben Einstein'cıyım ve mutlaka bunun bir mantıklı açıklaması olduğuna inanıyorum, yoksa her şey okus pokus gibi duruyor
İyi forumlar.