Merhabalar,
Kuantum fiziği, kullandığımız bilgisayarlarda kullanılmıyor. Çünkü kullandığımız bilgisayarlar bitlerden oluşur ve bunlar ya 0 yada 1'dir.
Bir kesinlik söz konusudur ki bu kuantum fiziğinde tamamen değişkendir. Yani kuantum bilgisayarlarda kullanılan kuantum fiziği temelleri belirsizlik içindedir. Yani kesinlik yoktur. Bir qubit 1 de olabilir 0 da.
Standart bilgisayarlarda işlemcilerde transistörler kullanılır ve işlemci hızını frekens olarak ifade ederiz. Fakat kuantum bilgisayarların işlemcisinde transistör yerine fiber optik kablolar yer alır.
Ufak bir labirent düşünelim 50 metre uzunluğunda kısa olsun. Bir kişi bu labirenti belki 2 dk da çıkışını bulabilir belkide 20 dk da. Çıkışı bulmak uzun sürer ve kişi çıkışı bulamazsa evine gidemez.
Aynı şekilde aynı uzunluktaki bir labirent düşelim. Aynı labirenti birden çok kişinin aynı anda birden çok çıkışı denediğini düşelim, kaç tane yol varsa onlardan gittiğini. Labirentin çıkışını mutlaka en kısa sürede yanılmadan bir kişi bulur.
Kuantum bilgisayarlarda da işlem bu şekildedir. İşlemler ışık hızında olduğu için ve kesinlik taşımadığı için tek bir yol izlenmez birden çok yol aynı anda ışık hızında icra edilir.
R10 üzerinde bir konu açtığım için böyle bir örnek vererek girmek istedim. Bu verdiğim örnek tamamen araştırmalarıma dayalıdır. Hiçbir yorum yoktur, katmamaya çalıştım.
Bu konuyu açma sebebim her ne kadar bilişim sektöründe olsak da yazılım, siber güvenlik vs. uğraşsak da bir platform üzerinden bağlantı kurup işlem yapıyoruz. Acaba başka bu konuyu merak edip araştırma yapan varmı diye merak etmem ve bilmediklerimizi veya bildiklerimizi tazelememizdir.
Kuantum fiziği muazzam yenilikler ve imkansızlıkların kalktığı bir ortam sağlamaktadır. Kuantum fiziği yeni çıkmadı varoluştan itibaren gerçek ve sonuçlarını yaşıyoruz fakat biz yeni yeni farkediyoruz. Farkedeli 100 yıl bile olmadı bildiğim kadarı ile.
Kuantum fiziğinde moleküllerin dolanımlığı diye bir konu var. Bu konuyu araştırdığımda; Bir molekül başka bir moleküle bağlıdır yani dolanımlıdır. Bu dolalılık bir molekülün dünyada ölçüldüğünde a durumunun çıkması, diğer molekülün durumunu etkileyip aydaki diğer molekülün de durmunun parelel olarak b çıkmasını sağlamaktadır.
Einstein dolanımlılık teorisinde bu konu ile ilgili: Bir çift eldiven düşünün.Tekini bir kutuya, tekini diğer kutuya koyup çok farklı çok uzak 2 noktaya götürün. Birisi ilk kutuyu açtığında kutudaki sağ eldivenin olduğunu görsün. Siz diğer kutuyu görmeden onda sol eldiven olduğunu bilirsiniz. Dolalılıkta molekülel bağ olmadığını öne sürmüştür.
Fakat gerçeğin bu yönde olmadığı gerçekten molekülel bağlılığın olduğu deneyler ile kanıtlanmıştır. İki molekül ne kadar uzakta olursa olsun birinin durumundan diğerinin etkilendiği kanıtlanmıştır.
Farkettinizmi bilmiyorum ama yakın zamanda çok kez televizyonlarda bilim adamlarının ışınlanmanın ileride mümkün olabileceğini söylediği ile ilgili haberler görmüşsünüzdür belki.
Araştırmamda bunun da teorik olarak mümkün olabileceğini, molekülel bağı olan moleküllerin bir üçüncü molekülün transferinin sağlanması araştırmasının başarılı olduğunu öğrenene kadar bende inanır gibi değildim. Ama bu yönder yapılan deneyler sonuç vermeye başlamış.
Bu konuyu uzatır da uzatabilirim. Yazılıp, çizilip düşünülecek çok şey var. Siz neler biliyorsunuz veya ne düşünüyorsunuz. Sizlerin değerli fikirlerini de öğrenmek, istişare etmek isterim.
Emre.
Teşekkürler.