hocam o kadar büyütülecek bir sey degil aslinda yaptigim is. Sadece teoriyi pratige gecirdim

Mesela yaptigim programin bir arayüzü

mantik ise söyle;

alice ve bob iki kisi ve konustuklari hattin güvenli olup olmadigini bilmek istiyorlar. Iletisim baslamadan önce, alis bazi fotonlar seciyor ve gönderiyor, bob da rasgele filtre seciyor. 2 türlü filte var diagonal ve rectangle seklinde. Eger alice'in yolladigi foton o filtereden gecmiyorsa, foton o filtereye uygun degisiyor (burada da 2 ihtimal var). Bu sekilde bob da belirli fotonlar elde ediyor ve daha sonra baska bir kanal üzerinden alice ve bob konusuyorlar (telefon olabilir, mail olabilir). Alice burada sectigi fotonu söylüyor bob da kullandigi filtere bakarak dogru filtre mi yoksa yanlis filtre mi kullanmis onu anliyor, dogruysa dogru, yanlissa yanlis diyor. ikisi de bu dogru ve yanlis üzerinden bir shared keye sahip oluyor. Eger arada biri varsa bu iletisimde (eve diye geciyor senaryoda), o da alice'den gelen fotonu alacak ve rasgele filtre kullanacak ve o da aldigi fotonlari bob'a gönderecek. Eve arada oldugu icin o da fotonun yönünü degistirmis oluyor eger yanlis filtre kullanmisa. O zaman da bob ve alice in shared key i birbirinden farkli olacagi icin iletisim saglanamiyor ve birinin iletisimi dinledigi anlasiliyor.

Pek anlasilir olmayabilir anlattiklarim cözmek baya zaman aldi Teori bilgi icin buraya bakabilirsiniz https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_key_distribution
ya da quantum key distribution diye aratabilirsiniz