Selam arkadaslar,
Forumda pek aktif olamiyorum eskisi gibi, zaman bulsam cesitli konularda makale yazmak niyetim var.. Bu konuyu acmamin sebebi de biraz bilgi alisverisi yapmak..
Herkes belki endüstri 4.0 gibi bir kavrami duymustur. Bu kavram aslinda bir cok teknolojik yeniligin icinde oldugu bir paket diye düsünüebiliriz ve en önemlilerinden biri de IoT (internet of things -nesnelerin interneti) (Bu ara IoT application engineer olarak calisiyorum).
Bu resmin cesitli varyasyonlarini bulabiirsiniz internetten.. Gelecek cok farkli yerlere evrilecek özellikle 5G nin hayatimiza girmesiyle, hem internet hizi anlaminda hem de kapsama alani anlamindaki getirileri bizi endüstri 4.0 i daha yaygin kullanma olani verecek.
Türkiye'deki teknolojik gelismeleri cok fazla takip etmedigim icin bilgim kisitli seviyede, eksiklerimi tamamlarsaniz sevinirim.. Bildigim kadariyla 4.5G diye gecen ancak 4G(LTE) olarak calisan bir sistem var türkiye'de ve 5g ye daha cabuk gecilecegi iddia ediliyordu ancak avrupa'da bazi ülkelerde coktan test asamalari basladi. Ancak henüz tam manasiyla uygulama asamasina gecmedi, hem gerekli cihazlar üretilmedi/piyasaya cikmadi hem de saglik konusunda ciddi endiseler var ve avrupa ülkelerinin vatandaslari kobay olmak istemiyorlar..
Kisaca deginirsem; tüm radyo-tv, mobile ve internet dalgalari insan vücuduna zarar vermeden (en azindan söylenen) gecebiliyorlar yani bir anlamda transparant bir objenin icinden gecer gibi dalga yayiliyor. Ancak 5g nin dalgalari bu sekil degil, dalga vücuda carptiktan sonra geri dönüyor yani diger dalgalar gibi vücudun icerisinden gecmiyor. Bu da bu dalga icin soru isaretleri olusturuyor. Cünkü dalganin vücuda carpma etkisinin zararlari henüz tam anlamiyla test edilmedi ve bilinmiyor. Söyle düsünelim, D vitaminini günes isinlarindan saglayabiliyoruz, ve eger zararli isinlara mazur kalirsak da cildimizde kötü etkiler meydana getirir hatta cilt kanserine kadar sebep olabilir. 5G nin dalgalarinin, DNA yapisini bozmasindan endiseleniyorlar.. O yüzden kimse bunun garantisini alma niyetinde degil.
Bu konuyla ilgili su videolara bakmanizi tavsiye ederim..
Simdi asil gelmek istedigim noktaya bakalim. LoRa (long range) isimli bir teknoloji var ve ben de LoRa'nin fanlarindan biriyim ancak cesitli kisitlamalar var. Belirli bir frekansi kullanmaniza izin var, öyle olunca da belirli kb larda belirli sayilarda veri aktarimi yapabiliyorsunuz. Her halukarda bir cok kablosuz teknolojiden daha büyük kapsama alani var
Bu videoda da takip ettigim ve cok sevdigim Anreas Spiess'in LoraWan kapsama alani testi var
Calistigim firma akilli sayaclar üretiyor ve bu sayaclar bodrum katlarinda oluyor. Bazen LoRa uygun bir cözüm olsa da veri aktarimi icin ama genelde sikinti yasaniyor. Ayrica LoRa node'larinin internete cikabilmesi icin bir gateway e ihtiyac var. Nodelar ve gatewaylerin kurulmasi vs biraz sikintili sürecler oldugu icin IoT alaninda cok fazla popüler degil (her ne kadar cok heyecan verici olsa da profesyonel anlamda cok yaygin degil). Iste bu noktada bir cok yatirimci ve gelistirmecinin bekledigi 5G teknolojisi devreye giriyor.
5G nin kapsama alani cok genis ve veri gönderme/alma hizi inanilmaz derecelerde yüksek. Ayrica maliyetleri de o kadar fazla degil. (Ornegin burdaki bir firma IoT alaninda kullanmak icin simkart hazirladi ve aylik 5 dolar gibi bir ücret istiyorlar ki gayet makul bir ücret).
Benim görebildigim kadariyla, 5G sikintisiz kurulabilirse tüm cihazlar 5G altyapisini kullanarak internet agina katilacaktir. Buna evinizdeki su-elekrik sayaclarindan tutun da buzdolabiniza kadar her seyin IoT dünyasinda olacak. Peki nerelerde kullanabiliriz derseniz alan cok büyük.. Mesela gercek zamanli arac takip sistemleri daha uygun fiyatli ve daha performansli olacak, yine cesitli gözetleme kameralarinda (kablosuz olarak) kullanilabilecek. Bunlara mobesa tarzi kameralardan tutun da IHA larda kullanilan kameralar da dahil edilebilir. Saglik sektörü bu konuda da evrilecektir. Tvlerde gördügümüz cip/bilekliklerle hasta anlik olarak takip edilip, bir cok analiz yapilacaktir.. Ornekler cogatilabilinir tabi. 5G bambaska bir dünyanin kapisini aralayacak..
Tabi bu söyledigim seyler bir anda türkiye'de uygulanabilir seyler degil, cünkü hala teknolojik anlamda cok geri bir ülkeyiz ve özellikle maliyetler de cok yüksek. (mesela ben türkiye'deki sartlari düsünerek yasadigim ülkede 30 tl ye sinirsiz konusma, sinirsiz internet, sinirsiz sms/mms, ab+türkiye icin 1 saat ücretsiz telefon görüsmesi ve 200mb roaming aliyorum.) Ancak zamanla ülkemiz de bu teknolojik gelismelere gececektir. Sadece tekelci zihniyetler, bu gecisi yavaslatmakta ve daha fazla para kazanma arzusundalar.
Sonuc: Bunlari anlatmamin sebebi, gelecegin az cok nasil sekillenecegi hakkinda fikirlerimi paylasmak, size kücük bir pencere acip bahsettigim seyleri arastirip belki yeni seyler gelistirmenize olanak saglamak..
Bu konuda fikirleriniz, bilgileriniz, sorulariniz varsa paylasabilirsiniz.. Kendinizi bu alanlarda gelistirirseniz, ileride bu alanlarda büyük isler yapmaniz söz konusu..
Not: Alinti degildir, istediginiz sekilde paylasabilirsiniz. Dil bilgisi ve teknik yanlislarim varsa söylerseniz düzeltirim. Tesekkürler
Saygilarimla
Ertan