susej adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Uzun yıllar ticari geçmişi olan birisi olarak alttaki tavsiyelerimi dikkate alabilirsin.

- Evde tek başına sıkıldığın için kurumsallaşmanın anlamı yok. Eğer yanında personel çalıştırmayacaksan yine tek başına çalışacaksın, değişen birşey olmuyor.

- Görünmeyen giderlerin çok fazla olacak. Kira, Stopaj, Bağkur Primi(her ay 765TL), Vergiler, günlük şahsi masrafların (yemek,çay vs.), Yol masrafları.. Ayrıca her ay sabit muhasebecin olacak ona para göndereceksin. Kurumsal olduğun için çalıştığın kişilere fatura kesmen gerekecek ve bundan dolayı KDV çıkacak sana. Kesmediğini var sayıyorum, ciddi gider gösteremezsen yıl sonu güzel bir meblağ gelir vergisi ödersin.

- Kosgeb'e başvurabilirsin bunda sıkıntı yok. İyi bir danışman bulabilirsen, işleri senin yerine yapar ve kosgebden destek almanı sağlayabilir. Ama koskebden destek almaya hak kazandığın zaman sana çıkartıp paranı hemen vermiyor. İlk önce masrafları kendi cebinden yapıyorsun. Masrafları yaptıktan sonra faturaları Kosgeb'e ibraz ediyorsun. Kosgeb değerlendirdikten sonra sana bir süre sonra bunun ödemesini yapıyor. Ayrıca kosgeb desteği alırsan, 3 yıl boyunca kapanış kesinlikle veremezsin. Verirsen sana verdiklerini fazlasıyla geri alır.

- Yukarıdaki masrafları göz önünde bulundurduğunda kurumsal olduğun için daha fazla çalışman gerekecek. Freelance olarak sunduğun fiyatı bu giderler sırtına bindikten sonra veremezsin müşterilere. Tanıdıklarına freelance çalışırkende hizmet verebiliyorsun zaten bunda sıkıntı yok. Yeni müşteriler edinmek için reklam çalışmaları yapman gerekecek. Bunun için bir bütçe ayırman gerekecek. Kurumsal olduğun için müşteriler kapında beklemeyecek.

- Ofisini herhangi bir iş hanında 500-600 TL'ye tutabilirsin. Dijital olarak çalışacağın için ofisin konumu çok önemli değil. Müşterilerini internetten buluyorsun.

Açıkçası belirli bir kazanç düzeyine ulaşmadan böyle bir girişimi düşünmen yanlış olur. Eğer aylık kazancın bu giderleri absorbe etmeye yetiyorsa düşünebilirsin.

Sağlıcakla kal...
Çok teşekkür ederim düşünceleriniz için. Açıkcası biraz soğukluk geldi içime, ama bir şeyleri başarmak istiyorum. Freelance olarak aldığım para yeterli olmuyor artık, can sıkıcı bir durum bu. En kötü denedim ama olmadı derim. Hiç yapmadan olmaz diye yorumlamak istemiyorum. Kısmette varsa, şansım da yaver giderse belki hiç pişman olmam, iyi ki yapmışım derim böyle bir işi. Sadece ufak bir ofis tutmayı planlıyorum, Anadolu yakasında evime de yakın olursa yol vs. Derdim olmaz. Evde bunaldığım için ofiste gece geç saatlere kadar da iş yapabilirim, sonra çeker evime de giderim. Mesleğimi seviyorum, sıkılacağımı düşünmüyorum o yüzden bu yönden.