Cuma günü dolar neden yükseldi ? Ekonomik- siyasi sorunlar ile yükseldi. Teknik analiz ile düşüş arar isek #usdtry haftalık periyotla analiz eden bir analist kademeli olarak 6.12 ve 6.5'e kadar yükselişin devamını söyler.
Günlük periyot ile bakar ise 5,47'e kadar gerileme olabilir düşüncesinde olacaktır. Ama yükseliş teknik nedenlerle deil temel sorunlarla gerçekleştiği için 5,703 - 5,65- 5,56 seviyelerini destek tespit eder düşüşün kalıcı olmayacağını savunur.
Merkez bankasının VİOP'ta #dolar satıp #türklirası alması yanında satış ( sell) işlemi yapması bence tamemen göstermeliktir. Takaslardan yola çıkarak yaklaşık mart vadeli sözleşmede 130 milyon TL zararda olduğunu tahmin ediyorum. Ortalama satış fiyatı 5.4 toplam lot 400 bin civarı olduğunu varsayarak.
Tabi bu benim tahminim.
Bundan sonraki süreçte dolar kalıcı bir şekilde 5,7'in üzerinde fiyatlanma yapacak.
Merkez Bankası neden VİOP'ta işlem yapıyor. Boş yere mi ? Bunu açıkcası bilemiyorum. Eğer merkez bankası viop ile kuru düşüreceğini zannediyorsa çok büyük YANLIŞ yapıyor.
Döviz kurlarına müdahele etmek için birçok seçeneği var iken bu yöntemi kime ne fayda sağlayacak ?
Döviz fiyatları büyük fiyat sağlayacılar tarafından döviz ekranlarına aktarılıyor.
Reuters,bloomberg , ICAP gibi...JP Morgan Bank of america barclyas gibi bankalar ve bazı holdingler ( yabancı ) fiyatları yükselip düşürecek güce sahiptir.