Merhabalar, daha öncesinde mevcut dükkanını devretmiş olan veya kendi işlettiği dükkana ortak alan arkadaşlara bir sorum olacak.
Olayı özetlemek gerekirse, bir masaj salonumuz var.
Güzel bir muhitte, unisex terapi ve masaj hizmeti verdiğimiz şirin bir işletme.
Annemizin sağlık sorunları nedeniyle işletemez olduk, başında duramadık.
Devren kiralık ilanına verince de, bize cazip görünen tekliflerle gelen bir arkadaşla tanıştık.
Çok fazla uzatmadan arkadaşın teklifine geçeceğim.
1-Balili iki tane personel, bir tane de karşılama ve sekreterya için personel yerleştireceğim, a'dan z'ye ben işleteceğim, sen günlük gelip kârdan payını alacaksın diyor.
2-Bizim devir için istediğimiz rakam 60 bin liraydı, 80 bin lira üzerinden vadeli yapalım, ben ilk ay 15 civarı vereyim, diğer aylar için minimum 7 olmak şartıyla senet ve sözleşme yapalım diyor.
Benim kafamı karıştıran durum, burası bir şahıs şirketi üzerinden işletiliyordu, kira kontratı da bizim üzerimize.
Mevcutta bekleyen (devir için beklerken ödemedik) bir kira, ticaret odası parası ve pos cihazı parası var.
Bunları ben veririm, gerekirse algıya vergiye de sen karışmazsın alt taşeron sözleşmesi yaparız ben şirketim üzerinden işletirim dedi. ( tam olarak nasıl olacağı hakkında bir fikrim yok çünkü şirketi ve kontratı devrettikten sonra bir hak talep edebileceğimden emin değilim )
Aklıma takılan birkaç soru var.
1. durumda: benim planım, kendi kontratım ve şirketim üzerinden devam edecek. mevcutta bekleyen kirayı ve diğer masrafları karşılayıp işletmeye başlayacak. sonrasında ise yarı yarıya devam edeceğiz, yapacağımız sözleşme ise tek taraflı feshedilebilir olacak. herhangi bir mali, hukuki, polisiye durumuyla karşılaştığımızda ise sözleşmeyi feshedip adamla yollarımızı ayıracağız. ya da devam edemeyecek olursak işte o zaman tekrar devredebiliriz. (şu an salon kapalı, devrederken de haliyle çalışmayan bir yeri devretmek kolay olmuyor)
2. durumda: karşı tarafın teklifi 25 ocağa kadar 10-15 bin lira veririm, sonrasını da aylık en az 7 bin lira olmak şartıyla senet, sözleşme yaparım en geç haziran temmuza bitiririm. ( en az 7, 10 da olur 15 de olur deniyor. )
bu 2. durumda ise kafama takılan olay, kendi şirketimi devretmeden şahsı mesul müdür olarak şirketimde çalışan gösterip, gerekli senet ve sözleşmeleri yapacağım. fakat senetin de doğru düzgün bir hükmü yok deniliyor. senetin bir hükmü olduğundan emin olsam, mevcut masrafları (bekleyen kira,pos vb.vb.) karşılatıp, 25 ocağa kadar benim şirketim üzerinden işletecek, 25 ocakta ise 10-15 neyse peşinat gibi onu verip, gerisine senet yapılacak ve o sırada ben kontratımı dükkan sahibiyle iptal edeceğim, diğer arkadaş kendine yeni kontrat yapıp kendi şirketi üzerinden devam edecek ve bana senetlerini ödeyecek.
Biraz karışık yazmış olabilirim.
Bana bu konuda akıl verebilecek, fikir sahibi olan birileri var mı?
Lütfen sadece yorum değil, bilgi sahibi olanlar yazarsa sevinirim.