İEP çalıştırdığı gün sayısı kadar sigortalı yapmak zorunda.
Firma bu sorumluluğu yerine getireceğine dair işkur ile sözleşme yapıyor. Maaşınızı işkur verir ve GSS üzerinden sigortanız yatar. Firma sizi kafasına göre çıkartamaz, siz de kafanıza göre çıkamazsınız belirli yükümlülükleri var.
Firma diyelim ki çıkarttı sizi 1 yıl böyle bir haktan yararlanamaz
Diyelim ki siz çıktınız (uygulanmıyor fakat) para cezası bile var
İmalat sektöründe çalışıyorsanız 6 aya kadar uzatabiliyorlar
Günlük 8 saatten fazlasını çalıştıramazlar ayrıca belirlenen saatler içerisinde çalışabilirsiniz vardiyalı gece çalışması vs. olursa işkura bildirilmek zorunda ki bu durumda İEP başlatılmıyor.
Maaşınız zaten bankaya yatıyor işyeri size maaş veriyorsa (ekstra) ve bunu banka yoluyla yapıyorsa bilin ki babasının hayrına değil çünkü sigorta ve vergiye mahsup oluyor (sanırım 700-800 lira bir limiti var)
Başka sormak istediğin soru varsa eşim işkurda sorar söylerim.
Hali hazırda bende İEP ile çalışıyorum fazladan maaş alıyorum.
işte bu problem hocam hükümetin bunun önüne geçmesi gerekirken ses etmiyor,
sonuç olarak bu harçanilan paralar herkezin cebinden cikan bi para, ve böyle büyük para gibi sıkıntısı olmayan şirketler böyle birşey yapinca insanın zoruna gidiyor

artık samsunda ki tüm cafelerde garsonlar komiler bulaşikcilar bile iep ile aliniyor bulasikciya ne ögretilebilir ki bu proje iyi nihetli bir proje iken böyle şeylerin yapilmasi cok ayip
ben misal bu iep ilk çiktigi zaman istanbulda bir inşaat firmasında satın alma sorumlusu olarak çaliştim bana cok katkısı oldu inşaat ile ilgili cogu şeyi cok iyi öğrendim ama garson neyse onlarinda bir işleyişi var ama bulaşikci olurmu hiç

böyle şeylerin önüne geçilmesi gerekli
bahsettiğiniz konu eskidendi, artık İş ve Meslek Danışmanları bu konuda dikkatli oluyor kurslar ve iep servisi de bu işi inceliyor. bulaşıkçı diye iep başlatılmıyor başlatılsa da 10 gün bilemedin 1 ay hatta hiç verilmiyor.
ilk çıktığında 1 yıldı sonrasında 2 yıla bile çıkarttıkları yerler oldu (6 ay olan pilot bölgeler hariç bahsediyorum).
parça parça yazdım fakat son olarak ekleme yapayım.
Bir iş yeri İEP'ndan yararlanmak istiyorsa 2-10 kişi için 1 kişi 10 katları için 1 kişi alabilir. örneğin program başlangıcında sgklı sayısı 3 (min 2 kendisi sayılamıyor çünkü Bağkurlu oluyor o) program bittiğinde de 3 kişi olmak zorunda (programla alınan kişi hariç).
Sayı dolmazsa ceza alır, kişiyi 3 ay sonra güle güle derse ceza alır. Başlangıç sigortalı sayısı ile bitiş sigortalı sayısı az olamaz fazla veya aynı olmalı. kişiyi 3 ay istihdam etti işi öğretti 3 ay çalıştırmak ve sigortalı göstermek zorunda.
İstismar ediliyor mu ediliyor da, düzgün kullanılsa çok güzel bir sistem. Fakat bizim milletin kafası hep kurnazlığa çalıştığından zor.