Merhaba, benim de bu konuda söyleyecek çok şeyim var ancak sadece ekonomistlerden yorum istemişsiniz, o yüzden bir şey diyemeyeceğim.
Dükkan konusuna gelecek olursak; şayet profilinizde yazan hediyelik dükkanıysa benim babam da profesyonel iş yaşamını bırakıp yıllar önce Antalya'da hediyelik dükkanı açtı. 7-8 yıl öncesine kadar da çok güzel paralar kazandı. Turistin zengini de geliyordu zira o zamanlar. Şimdiki gibi züğürt turist yoktu. Sonra her şey tepetaklak oldu. Bir süre benim çevremle idare ettik. Bölgedeki kafe sahiplerini tanıyordum. Sadece nargile satışı yapmaya başladık. İlerleyen süreçte de ülkenin ekonomik gidişatı sebebiyle battı. Elektriği kesik dükkana gidip geliyor şimdi. Sanallaş dedim, inatla sanallaşmadı. Şimdi bu noktada sizin işinizi nasıl idare edeceğiniz önemli. Dükkanda oturup müşteri mi bekleyeceksiniz yoksa müşteriye mi gideceksiniz? Bu sadece sanallaşmakla alakalı değil. Ürün yelpazenizin genişliğini bilmiyorum ancak çevrenizdeki herkes potansiyel müşteridir. Birkaç tavsiye vermem gerekirse; her zaman cömert olmalı, size müşteri getirenlere yüzde vermekten çekinmemelisiniz. Tur ofisleriyle anlaşabilirsiniz. Eşe, dosta herkese duyurun. Mutlaka e-ticarete adapte olun. Sanırım şu an oturup en az maliyetle işinizi daha çok nasıl genişletebileceğinizin planını yapmalısınız.
Bunu bende deneyebilirim, sonuçta kendi emeğimle üretiyorum ama kullandığım tüm yazılımlar yabancı buna sitemdeki tüm sistemlerde dahildir... Ne yapabilirim ki, biz üretmiyoruz. Ha bu arada ben ekonomist değilim, sadece para kazanmak için plan yapmaya çalışıyorum.
Eğer 1 tane oyun bile satamazsam iş çok ciddileşir ve o zaman durum vahim. Ben çok konuşmayı sevmiyorum ama bazı şeyleri demek istedim ama bu kadarıyla sınırlı değil, şimdilik susmayı tercih ediyorum. Zamana bırakayım, TL'nin değerinin düzeleceğine pek inanamıyorum...