Devlet kurumu vatandaşının özgürlüğünü, adaletini ve güvenliğini tarafsızca sağlamakla yükümlüdür. Yargı ve savunma dışında saydığınız tüm diğerleri günümüzde gerçekleştirilmeye müsait diye düşünüyorum bazı devletlerde. Ancak bireysel silahlanma bile başlı başına bir tehlike iken özel orduların oluşması liberallik değil devlet çatısını reddetmek olur. Ayrıca ordu gibi şeylerin olması için kar sağlaması gerekir, devlet bunu kar için yapmaz ancak özel ordular olursa gelirini sağlamak için bir türlü halkı rahatsız etmek zorunda olur.
Özel ordular, uyuşturucu tüccarları tarafından kurulursa belirttiğiniz gibi niyetleri ve amaçları gerçekten çok farklılaşır. Fakat devletlerin mevcut orduları da ekonomileri ve çarkı döndürmek için manipülasyon veya zor kullanma amacıyla kullanılabiliyor.
Birleşik Devletler ordusunun yek pare bütün yapısı ve potansiyeli Birleşik Devletlere hem terör, hem ekonomik anlamdan inanılmaz bir sorun oluşturuyor.
Abd ordusunun büyük bir operasyonu hem toplumdan inanılmaz bir bütçe için ödenek istenebilmesini sağlıyor, hem operasyon yapılan yerde inanılmaz bir hakimiyet, kader tayininin değişmesine imkan tanıyor.
Bu açıdan bakacak olursak. Bugün özel güvenlik şirketlerininde başarılı bir şekilde para kazanabilmesi için olay, suç çıkartmaları gerekmez miydi?
Özel güvenlik şirketlerinin batma, kapanma gibi riskleri var. Birleşik Devletlerin ordusunun tasfiye olma, personellerinin aç kalma gibi bir durumu var mı? İşte bu riskler olmadığından ötürü Irak'ta kötü fotoğraflar basına sızdı. Ki onlarda aslında çok tespit edilenler işten muhakkak atılmıştırda genel anlamda Birleşik Devletler ordusu Irak operasyonunun yanlışlarının, eksiklerinin bedelini tam anlamıyle çekti mi çekecek mi?
A,B,C güvenlik şirketleri ortak bir şekilde yapmış olsaydı Irak operasyonunu. Operasyondan sonra ne isteyecekti? Birleşik Devletler toplumunun bu operasyon için Birleşik Devletlere ödediği parayı Birleşik Devletler bize hakkettiğimiz tutarda ödesin.
Ne yapacaktı Birleşik Devletler, şu kadar tecavüz olmuş şu kadar dolar az para, şu kadar gereksiz şiddet, katliam, işkence şu kadar dolar az para. Şu personeller men, üst düzey amirleri bu ihmallerden dolayı istifa edecek yoksa bu güvenlik şirketi bir daha operasyon ihalelerine giremez.
Bu dediğim bir zaman gerçekleşecek göreceksiniz. Şuan için henüz erken. Nasıl ki zamanında TV kanalları devletlerin elindeydi , nüfusun, içeriklerin artması ile veya artması için özelleştirildi. Ordularda yakında özelleşecek.
Özelleşmesi ile şu şekilde sonuçlar doğacak belki.
X şirketi ihaleye girecek ben en fazla 100 kayıpla bu operasyonu şu kadar paraya yaparım.
B şirketi ihaleye ben 100 kayıp tahattüdü vermiyorum ama top, bomba, kullanmayacağım susturuculu sniper özel personeller ile sessiz operasyon yapacağım diyecek.