@mehmetarik; Emeğiniz, alakanız ve tecrübenizi - bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Amacım siyasi, dini bir ayrım oluşturmak değil öncelikle bunu belirtmek isterim. Neden ve nasıl böyle hissediyorum bilmiyorum ama tarafsızım. Dini eğitim kurumlarının bulunması mükemmel bir imkan. Zamanında meslek liseleri ve imam hatip liselerine yapılan engellemeleri, yaptırımları onaylamıyor, tasvip etmiyorum. Fakat her hangi bir okulun fazla öznel bir konu seçmesini de doğru bulmuyorum.
Nasıl ki Anadolu Teknik Bilgisayar liselerinde Web , Veritabanı programcılığı gibi bölümler ayrımlar olup, .Net Programcılığı diye sadece .Net ile ilgili bir müfredat yoksa teorik olarak ( Pratikte yoğun bir .Net hakimiyeti var fakat Web Programcılığında hem .Net, hem Php eğitimi azda olsa veriliyor) Dini ideolojilerde amaç genel anlamda ilk olarak bir çok Dini ideoloji eşit ele alınmalı.
Yapılandırmacı yaklaşım ismini sizinle duydum teşekkür ederim. Genel mantık olarak bu devirde zaten hiç kimsenin bu kadar yoğun bilgiyi tek başına öğretememesini normal bulduğumdan bende öğretmenlerin tek başlarına bir şey öğretmeye çalışmak yerine yol, yordam ile kendi kendilerine öğrenebilmelerini sağlamanın çok daha verimli olacağı kanısındaydım bu tarz bir sistemin yaygınlaşmaya başlamasını öğrenmem ile mutlu ve emin oldum.
Şuan üniversitelerde de bilgiler yeteri kadar iyi işlenemiyor, hatta akademisyenlik çalışmalarında bile. Bunu düşünmemiz gerekiyor. O kadar akademisyenimiz, üniversitemiz var.
Bakış açımızı, yaşam tarzımızı, beklentilerimizi değiştirmemiz gerekiyor.
Zorla, sırf maaşı veya işin zorluğu, yorulma derecesi düşsün, güzel gelir elde etsin diye üniversite okuyan, lise okuyan insanlar bulundukları eğitim kurumunun verimini inanılmaz düşürüyorlar. Hayatta az yorularak, çok para kazanmak için her hangi bir diplomaya kağıt parçasına veya bir eğitime illa gerek yok. Gözlem - analiz, hesaplama, doğru hamleler ile bir ilkokul mezunu da milyarder olabilir.
Ben diplomanın değerini yitirmesini mükemmel bir olay olarak görüyorum. Her ne kadar şu son 10 yıllık siyasi dönemde toplumda bazı kesimler tarafından bu eleştirilse de bu aslında inanılmaz olumlu bir şey. Üniversiteler statü sembolü kurumlar haline gelmemeli. Her yerde açılmalı ve zamanla gelişmeye bırakılmalı. Tabi ki mümkün olduğunca üniversiteler bağımsız olmalı.
Sık sık bu mesaja ekleme yapıyorum kusura bakmayın kafa karışıklığı oluşturduysam.
Sınavlar şuanda eğitime zoraki olan aşırı talebi karşılayamadığımızdan dünya genelinde bir çok ülkede filtreleme amacı ile kullanılıyor. Herkes ne okuyup, ne okuyamayacağını, neyi sevip sevmediğini biliyor zaten. Öğrenim döneminde de eksiklerimizi, bildiklerimizi en iyi kendimiz tespit edebiiriz ( tarafsız davranırsak eğitimde amaç diploma, kolay ve yüksek kazançlı meslek değilde gelişim olursa bu olgunluğa ulaşabilirsek ).