Merhabalar,
Ankara'nın Yenimahalle ilçesinin Demetevler semtinde evim var, Paranın para zamanı 70 bin tl ye almıştım tapuda da öyle geçiyordu. (Evin ederide o zamanlar oydu tapuda düşük gösterme durumu felan yapmamıştık. ) Şimdi evin piyasa değeri 200 bin ₺ civarında.
Bulunduğumuz semtte kentsel dönüşüm yapılacakmış açıkçası mağdur mu olacağız yoksa iyi bir fırsat mı bilemedim. Oturduğumuz bina 2008 yılında yapılmış 13 daireli 4 katlı bir bina yıkıla bilme evsiz kalma, al şu parayı git gibi durumlarına maruz kalır mıyız?
Nedir ne değildir hiç bir fikrimiz yok, bilgilendirecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim...
Öncelikle bina çürük raporu alınabilmesi için belediyeden yada yapı denetim firmasından "Bina sağlam değildir raporu alınmalı" Alındı ise; binanın 3/2 çoğunluğu karar aldığında bina yıkılır, yıkıldıktan sonra yada önce müteahhit firma ile anlaşma sağlamak zorundasınız öyle yada böyle 15 içinde binayı boşaltmak zorundasınız ve yıkım emri çıkmak zorunda.
Eğer yıkım raporu yoksa; 1 kişinin itirazı bile binayı yıktırmaz. Böyle durumlarda ortak karar alınmalı.
Bana sorarsanız ağrısız başınıza dert almayın. Yeni yapıların neredeyse tamamı 6 ay içerisinde bitiriliyor ve gerçekten kalitesiz binalar yapılıyor. Ne temeli sağlam oluyor ne duvarları. Biz ev aldık mahkemeliğiz sebep ise duvarlar inanılmaz küf yapıyor. Daha sıfır bina. toplasan 4 yıllık. 1 yıldır mahkeme sürecimiz devam ediyor.
Evden memnunsanız yıktırmayın.
Yatırım olacak daha çok kazanacağım derseniz yine yıktırmayın.
Müteahhit "Buralar çok değerlenir 200 değil 300 olur daireniz" derse o zaman dairenizi ona satmayı teklif edin

Daha sıcak olacak modern olacak derseniz de yıktırmayın
Yani her halükarda yıktırmayın.
Kaçış yoksa yıkılacak ve apartman dikilecekse; Etraftaki parsellerle görüşün, birleşmeyi ve büyük bir site yapılmasını teklif edin. Büyük firmalara teklifi götürürseniz ciddi bir proje olur. Mahalle bakalı gibi inşaat firmaları türedi. Hiçbirine inşaatı teslim etmeyin. İnanın sizden benden farkları yok. Önce usta buluyor. Sonra bir mimar ile anlaşıyor. İnşaatın i sinden anlamayan kişiler bunlar. Belediyeden iş takibini zaten mimar yapıyor. Bunları sizde yaparsınız müteahhide para kaptırmaya gerek yok.
Allah kolaylık versin.