Arkadaş bir yöre düşünün harika hatta cennet! iklimi, insanı, doğası, havası, denizi herşeyi muhteşem ve siz orayı bırakıp başka şehirlere gidiyorsunuz vay beeee ! vallaha ötekileştirmek için demiyorum bir kürt olarak karadeniz yöresine aşığım ve karadenizli olsaydım asla oraları bırakıp göç etmezdim... Selam olsun karadenizlilere siz doğuştan cenneti yaşamışsınız vallaha
Hocam biz Artvin Hopalıyız, babamlar çocukken göçmüşler sebebi ise; her yer yamaç düz yer çok az ve ayda bir kaç kere evin yanlarına araba büyüklüğünde kaya parçaları yuvarlanıyormuş (kayaları ben gidince gördüm), babam okula gitmek için 2-3 saat gidiş 2-3 saat dönüş için yürüyormuş (Sadece ilk okulu okumuş, ben gördüğümde dedim şimdiki zamanda olsa kimse onuda okumazdı.) Düz arazi onların köyde neredeyse yok o yüzden hayvancılık çok gelmemiş o zamanlarda, çay da para etmiyormuş yine. Onlarda oradan Ardahan'a göçmüşler, sene 1991 de ise çocuklarının daha iyi eğitim görmesi için Kocaeli'ye taşındı.
Şimdi gidip gezince harika yerler, insanın kaldıkça kalası geliyor ama kalanlara sorarsan özellikle genç nüfus biran önce batıya göçmek istiyor. Şimdiki göç nedenleri ise, gelir az, hatunlar köyde yaşamak istemiyor, eğitim bazı yerlerde taşımalı olsada yine zor şartlar altında. Yani insanlar zoraki nedenlerle göçmüşler hep.
Şimdiki moda olan Kars'a doğu ekspresiyle gidenlere orada 3 ay kal desen para versen kalmazlar. Oralar uzaktan daha güzel geliyor sanırım.