Teşekkürler,
Tabi ki müşterinin alım kararını etkileyen bir çok faktör var. Bunların önemli bir kısmıda insani faktörler. Müşteri alım yapmak ister ancak yaptığı görüşmede müşteri temsilcisinden memnun kalmaz, ürünü almaz. Yada olumsuz bir yorum görmüştür, ürün daha ucuz olsada almaz. Benim öğrenmek istediğim herşeyin aynı olduğu durumda, yani fiyat, kampanyalar, kargo durumu, stok durumu gibi herşeyin aynı olduğu durumlarda hedef ziyaretçi sayısı mı olmalı, yada ziyaretçi sayısı hedefe giden yolda ölçümleme için kullanılabilir mi, yoksa başka bir somut metrik varmıdır?
Site başlangıçta günlük 20 tekil hit alıyor diyelim. Çeşitli çalışmalar ve atıyorum 1 ay sonra 100 tekil hit almaya başladı. Bu doğru yolda olduğumun göstergesimidir. Başka bir gösterge varmı takip edebileceğim?
Şöyle ki eticaret sitelerinde satın alma için 1000'de 5 gibi bir oranın normal olduğunu okumuştum. Yani her 1000 ziyaretçiden 5 tanesi. Bu tabi sektörden sektöre değişiyordur. Ancak hesap yapmak için bir taban olarak kullanılabilir.
Şimdiki günde 20 ziyaretçi ile ayda 2-3 arası satış yapılabilir, ancak yapılan satış rastlantı olarak açıklanabilir. Daha yüksek ziyaretçi sayılarına ulaşmak için geçecek zaman hem emek hemde para olarak önemli miktarlara erişebilir.
Bu nedenle hem bu emek ve parayı boşa harcamamak, hemde eğer somut adımlara sahip bir model oluşturabilirsem farklı sektörlerde açılacak diğer eticaret siteleri içinde başarıya giden bir planlı yol olacaktır.
Amacım çeşitli bloglardaki başarıya giden 20 madde gibi yüzeysel adımlar yerine bu 20 maddeyi detaylandırıp atıyorum 200 adıma çıkartıp bir yol haritası ve checklist oluşturmak.