Sürekli farklı alanlarla ilgili tartışıyoruz,düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Burası bir ağırlıklı olarak bir iş forumu fakat ticari olarak ciddi imkanlara sahip bireyler mevcut olduğundan bu konuda ortak doğruları ve yanlışları tespit ederek en azından özel eğitim sektöründe ufak değişimlere sebep olabiliriz diye düşünüyorum.
Not: İlk olarak doğru yazamadığımı belirtmek isterim. Daha doğrusu eğitim ile ilgili sitem edip şimdi ekleri,yapıları,noktalama işaretlerini yanlış yazarsam kusuruma bakmayın.
PISA'da ciddi derecede kötü bir sonuç elde etmişiz. Her ne kadar ucu siyasete dokunan bir konu olsada biz siyaseti katmadan forumun ve anayasamızın kurallarını ihlal etmeden düşüncelerimizi,yorumlarızı paylaşalım. En azından özel sektöre entegre edilebilecek çözümleri tartışırsak belki yapıcı çözümler üretebiliriz.
Toplu halde e-devlet üzerinden düşüncelerimizi yetkili mercalara iletebiliriz. Eğitim sisteminde önemli bir gelişim herkese katkı sağlar.
Ben kişisel tespitlerimi olumlu ve olumsuz durumları paylaşmak istiyorum;
Eğitim sistemimiz başlangıç tanıştırma aşaması konusunda oldukça verimli fakat iş süreklilik ile öğrenmeye geldiğinde bozulan ve zamanı verimli kullanmayan bir yapıya dönüşüyor. (Şimdi diyebilirsiniz amacı o zaten hiçbir şey bir kursta,bir okulda tam olarak öğrenemez, fakat sonrasında soğutmaya merakı öldürmeye hatta o alanda yanlış yola sapılmasına bile neden olabiliyor)
İlk başlangıç kısmı şu konudan iyi bir çizelgede sunar gibi ön bilgi iyi bir şekilde sağlanıyor sonrasında o alanların altında bir şeyler öğrenmeye başladığınız anda aslında net öğrendiğiniz bilgi miktarı harcadığınız zamana göre çok kötü durumda oluyor. 100 saat harcadığınız eğitim alanında 5-10 saatte doğru tam bir şekilde öğrenilebilecek şeyleri öğreniyorsunuz ve öğrendiğiniz şeylerin hep bir şeyleri eksik. Trigonometri öğretilir ne işe yaradığı,yarayabileceği bilinmez. Kağıt üzerinde cisim sol tarafta duruyor,sağ tarafta duruyor şu arasını hesaplayalım. Halbuki en basit bir ortam bile bir cismi sol veya sağ çapraza hareket ettirmek için trigonometri hesabı yaptırmak gerekiyor.
Eğitim için harcanan zamanlar çok ciddi boyutta ve buna rağmen öğretilenler ve öğretilmeyi amaçlananlar olumlu boyutta değil. Lise öğrencileri üzerine anadolu sıfatıyla getirilen haftalık 40-45 saatlik ders yükü benzer bir şekilde bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıllarda ortaokullara da getirildi yeni sistemle beraber ilkokullara da getiriliyor.
Ben ülkemizde eğitim sistemimizin (özel üst düzey okulları bilemeyeceğim) okullarımızı çocukları ve gençleri boş bırakmama amacıyla bırakılan oturma bankları olarak görüyorum. Lisede de bunu gördüm, ortaokulda da bunu gördüm. Şimdi üniversiteye gidemedim tabi böyle düşündüğüm için ama etrafımda üniversiteye gidenleri görüyorum aynısını bunun içinde düşünüyorum (yine bir şeyler yapmak isteyen özel ve devlet üniversitesi olup hür kararlarla iyi gençler yetiştirmeye çalışanlar hariç)
Herkes elinde bir kağıt ile bir problem çözmeye çalışıyor fakat çözmeye çalıştıkları problemler,konular,formüller ne işe yarıyor ne amaçla yapılmış kimsenin umrunda değil. Kimsenin amacı o formülün, o dersin bilimi ile değil. Ne işe yaradığı ile değil.
Kağıt üzerinde 3-5 çizgi ile farklı çizgiler oluşturmaktan başka yapılan bir şey yok. İnsanlar ya matematikten ya edebiyattan nefret ediyor haklı olarak. Zoraki olarak ezberletilen formüller, sanatçılar (bilmek zorundasın mantığı) diploma denilen kağıdın neler öğrendiğini ve öğrenmek istediğinin kanıtı olması.
Gerek ülkemizdeki gerek benzer versiyonlarda gelişmiş ülkelerde bile yaşanan eğitim alanının problemlerinden biri.
Benim bir çocuğum yok fakat biliyorum ki bu forumda çocuğu olan bireylerde var. Yaşım küçük şimdi bazı büyüklerim diyebilir ki çocuğumuzu nereye göndereceğimizi sana mı soracağız, devletten daha iyi mi bileceksin? Diyebilirsiniz haklı olarak.
Ülkemizdeki eğitim sistemine bir bakın ve sonra öğrencilere bakın. İlkokul,ortaokul (4 veya 5. sınıf yani büyükte değil) öğrencilerin birbirlerine cinsi ağır laflarla nasıl şaka amaçlı da olsa hakaretler ettiklerini de gördüm. Sokaklarda nasıl evlerine gittiklerini de.
Açık ve net diyorum mühendis bile olsa çocuğunuz mevcut eğitim sisteminin kurbanı olacak. Belki gelişmiş dediğim avrupada bile bu eğitim sisteminin tek düzeliği vardır, belki biz öğrencilerimize değer veriyoruz naraları atarlarken onlarda tek düze öğrenciler yetiştiriyorlardır okullarını görmediğim için bilemeyeceğim.
Tek bildiğim bizim ülkemizde eğitim alanında köklü bir değişiklik ile düzenli yeni bir sistem oluşturulmaz ise dershane denilen ne işe yaradığı belli olmayan ders ezberletme kursları kalkmazsa bunlara ihtiyaç olan teog vb. sınavlar kalkmazsa ülkenin umudu gözüyle bakılan gençler, aileleri tarafından uçuruma sürüklenmiş olacaklar.
Şimdi bunun suçları aslında öğrencilere yükleniyor fakat kimse bu siyasi gündemi ve o çocukların okul öncesi eğitimini oluşturan , psikolojisinin ve karakterinin oluşmasına sebep olan çocukların kendi ailelerini konuşmuyor. Eğitim sisteminin ve teknolojinin çocuklara yaşattığı yanlışlardan bahseden yok.
KPSS'ye başvuran hayali olmayan 3.5 milyon insan var. Bunlardan biri de benim. Hiçbir ideali olmayan, hiçbir amacı olmayan, hiçbir ilgisi,odağı,hedefi olmayan şu devirde körelmiş 3.5 milyon kişilik grup oluşturmayı başarmışız.