Selamlar, mağlum bizim memlekette yazılımcıya formatcı gözüyle bakılıp değer verilmiyor. Max. 2 yıl içinde yurtdışına çıkmayı planlıyorum, aramızda yurtdışında çalışan yazılımcı arkadaşlar var mı ? Hangi ülkede, hangi pozisyonda çalışıyorlar maaş ortalamaları nasıl ? Bu konuda bilgi verebilecek arkadaşlar varsa lütfen bilgi paylaşımında bulunun.
Selam. Yurtdışında çalışmıyorum fakat interview'lara katıldım, gidip yüzyüze görüşmeler yaptım.
Her ülkenin standardı farklı. Avrupa ülkesi mi, yoksa ABD'mi ? Öncelikle bunu seçmen gerekecek. Dubai vs. gibi ülkelere daha kolay gidebilirsin.
Genel olarak birçok ülke, ilk önce eğitimini ve o meslekte olan yeteneğini kanıtlamanı istiyorlar. Mühendislik diploması veya 7-8 yıllık iş tecrübesi gibi vs.
Dil probleminin olmamalı. Görüşmelerde aksanı önemsemiyorlar fakat, ben yazılımcıyım her türlü giderim diye hayal kurmamakta fayda var.
Interview, Türkiye'ye nazaran daha zor oluyor. Eğer online yapılan mülakat olumlu geçtiyse, yüzyüze görüşmede size bir problem verip onu çözmenizi istiyorlar. Bunlar Türkiye'de de yapılıyor fakat Avrupa'da biraz daha ciddi oluyor.
HR ile görüşmelerde daha çok konuşmanıza, kültürünüze ve şirkete ve ülkeye adapte olabilir mi gibisinden şeylere dikkat ediliyor.
ABD'de çalışabilmek için h-1b vizesi gerekiyor. Çok zor çıkan bir vize.
Bunun yerine o şirketin Avrupa şubesinde 2-3 sene çalışıp, şirket için transferle sizi ABD'ye transfer edebiliyorlar. ABD şirketiyle yüz yüze hiç görüşmem olmadı. O yüzden fazla bilgim yok.
En kolay yöntem Üniversite öğrencisi iken, yurtdışında belirli bir süre yaşamak.
Ardından iş bulmanız, bölgeyi bildiğinizden ve bağlantılarınız olduğudan dolayı daha kolay oluyor.
Yurtdışından çalışan getirtmek isteyen firmaların hepsi büyük hacimli firmalar.
Junior veya Mid seviyesinde bir developer iseniz, yurtdışında iş bulmanız bağlantınız yoksa imkansıza yakın. Küçük hacimli firmalar çalışan ihtiyacını zaten kendi ülkesinden karşılıyor.
O yüzden junior/tecrübesiz/eğitimsiz bir developer iseniz, Avrupa'da iş bulmanız imkansıza yakın ve düşük bir ihtimaldir.
Ama çok çok güzel işler yaptıysanız (mesela github'da ses çıkaran birşey yaptıysanız), bu formaliteler bir şekilde kenara atılmıyor da değil. Daha önce çevremde gördüm

Ama burada o teknolojide 1-2 hafta internette konuşulmaktan bahsediyorum. Örneğin Swift veya Php ile ilgili bir tool yaptınız ve Github'da bayağı bi starlandınız falan. İnsanlar sizi takip etmeye başladı... Projeniz hakkında bloglar yazılmaya başlandı. Millet paylaşıyor falan.. Bu durumda şirketler ve insanlar sizi ülkelerine/şirketine getirmek için elinden geleni yapıyor.
ABD'de maaşlar fena değil. Tecrübenize göre değişir. Yıllık 50.000$'dan başlıyor genelde. Tabi bu şehirden şehire, pozisyona göre değişiyor, tahmin edeceğiniz üzere. Yıllık 60.000 ile Palo Alto'da fakir hayatı yaşarsınız mesala.
Ama herhangi Texas şehrinde daha yüksek standarda yaşayabilme imkanınız var. Austin'de çok fazla yazılım işi var. Onlara başvurun derim.
Tabi ABD'ye gitmek için hem yetenekli olmalısınız hem de cebinizde para olmalı. En azından 1-2 ay içerisinde iş bulabilmek için.
Avrupa'da maaşlar çok düşük. TL'ye çevrildiğinde, İstanbul piyasası ile aynı maaşlar. Hatta Türkiye'de daha yüksek diyebilirim.
Avrupa'da benim görüştüğüm pozisyonlar için maaşlar 2000-4000 arasında değişiyordu. Rocket Internet ve Yelp ile görüşmüştüm(Almanya), Frontend Dev. pozisyonu için.
4000 dediğime bde akmayın. Onu da Lead S.Engineer pozisyonlara veriyorlar. Yani Takım Liderlerine. Türkiye'de de 8000-15000 TL arasında zaten o pozisyon için maaşlar.
O paranın yarısı eve gidince, size çok fazla birşey kalmıyor. Standart olarak Türkiye'nin kat ve kat üstünde yaşam sürüyorsunuz orası kesin ama çokta hayal ettiğiniz gibi değil. (Yine yaşadığın şehre bağlı)
Avrupa'da hayat 8'de duruyor. Sokakta in cin yok. Yapacak hiçbir şey yok, büyük bir şehirde değilseniz.
Maaş ortalamalarına bakmak için,
https://www.glassdoor.com kullanın. Tutarlı ve doğru sonuçlar var.
Özellikle İngiltere'de maaşlar birbirine çok yakın. Barmen ile Psikolog arasında çok büyük fark yok. Türkiye gibi gelir uçurumu yok.
İnsanların standartları birbirine çok yakın. Diğer Avrupa ülkelerinde de ailelerin durumları çok iyi. Mültecileri ve sonradan göçen insanları saymazsak.
Buraya gelip şikayet eden Türk arkadaşlar olacaktır. Fakat o arkadaşların hepsi oraya uyum sağlamakta zorlanan, mesleği ve eğitimi olmayan Ortadoğulu kafasında çıkamamış arkadaşlarımızdır büyük ihtimalle. Avrupa'ya gidip çok mutlu olan, birçok arkadaşım var. Kişiden kişiye değişir bu. Kimi sıkılır, kimisi adapte olur ve mutlu olur. Herkesin karakteri ve kültürü farklı.
Şunu da söyleyeyim.
Maddi olarak konuyu ele alıyorum.
Eğer kendinize ait eviniz var ise veya aileniz ile yaşıyorsanız ve Türkiye'de maaşınız 4000-5000 TL'nin üzerinde ise, karınızda en azından belli bir maaş alıyorsa veya karınız yoksa, maddi olarak Avrupa'ya gitmenizin bir manası(para kazanmak) yok. Çünkü Türkiye'de kenara daha fazla para atacağınızdan emin olun.
Amerika'yı bilmem. Gittiğiniz şehre göre değişir o durum.
Mesela şöyle bir durum var. Avrupa'da et fiyatları, araç fiyatları, alkol fiyatları çok düşük. Bazı ülkelerde genel gıda pahalı iken, bazılarında ucuz. Tekstil ürünleri çok pahalı Avrupa'da. Amerika'da pek öyle sayılmaz.
Ev kiraları genelde çok yüksek. Genelde insanlar bildiğim kadarıyla 20-30 yıllık mortgage kirası ödüyorlar. Kira ödeyeceklerine ev sahibi oluyorlar.
Türkiye'de ki gibi araba merakları yok. Çünkü büyük şehirlerin hepsinde çok güzel bir ulaşım ağı var. İnsanların arabaya ihtiyacı yok. Arabayı bir sosyal statü simgesi olarak görmüyorlar.
Amerika'da ise tam tersi. Arabanız olmak zorunda. Ev kiraları yüksek, sigortalar yüksek, maaşınızdan kesilen vergi yüksek. Maaşa göre vergi alıyorlar. Yani siz yıllık 80.000$'a anlaşırsanız ona göre bir kesinti yapıyorlar.
100.000$ için daha da oran artıyor. Gelir arttıkça vergi artıyor.
Özetle ultra milyarder olma hayallerini bırakın. Öyle bir dünya hiçbir yerde yok.
Ama daha saygın ve bilinçli bir toplumda yaşayacağınız kesin. Türkiye'de paranız olsa ne yazar? İstersen altında 200.000TL'lik araba olsun, yine doblo'lu çomarla aynı trafiğe gireceksin ve önündeki 5 cm'lik boşluğa girmek için önüne kıracak ve seni sinir edecek. Onu hele bi Amerika'da yap. Hız sınırını 20km ile aştığında kendini 1-2 günlüğüne hapiste bulursun.