uzay adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba.
Yazılımcı değilim. Grafikerim ve Hollanda da yaşıyorum. Biraz uzun ve detaylıca yazacağım.

Öncelikle şunu belirteyim, yazılımcı olmanız, istediğiniz ülkeye gidip hemen dolgun maaşlı bir işe başlamanıza olanak sağlamaz.

Schengen vizeniz varsa ve daha evvel Avrupa ülkelerine sorunsuz giriş çıkışınız olmuş ise yerleşme/çalışma şansınız %35 tir.

Aşağıda yazdıklarım Hollanda kriterleri için geçerli olup tüm bunlar yerine getirildiğinde kabul edilme şansınız %60 a yükselebilir.

Hollanda da çalışa bilmeniz için burada oturum ve çalışma iznine sahip olmanız lazım.

Çalışma izni alabilmeniz için sizi burada işe alacak olan firmanın size gözü kapalı kefil olması, devlete ek vergisini ödemesi gerek.
( Bu devirde insan kardeşine kefil olmuyor onuda düşünmek gerek Siz buraya gelince bi sorun çıkartırsanız sizi davet eden kişinin oturumu da tehlikeye düşebilir. r10 davetiye sistemi gibi düşünün. Davet edilen kişi banlanınca davet eden kullanıcıda incelemeye alınıyor ve gerekirse oda banlanıyor. )

Ayrıca çalışıp hayatınızı sürdürebilmeniz için dil probleminizin olmaması lazım.
En azından ingilizceyi rahatlıkla konuşur/anlar seviyede olmanız lazım.

Oturum alabilmeniz için de burada yaşayan bir yakınınızın size süreli vize ile istek göndermesi gerekiyor.

Bu isteğin onaylanması için konsolosluğa başvuru yapmanız lazım.
Başvuruda sizden bankaya para yatırıp PIN numarası almanızı söyleyecekler.
Bu PIN numarası ile konsolosluğa telefon açacaksınız. Telefonun ucundaki yetkili size hazırlamanız gereken evrakları söyleyecek.

Bu evraklar şu şekilde olacak ;

Gidiş - Dönüş uçak bileti
En az 6 aylık Hayat/Sağlık sigortası
Son 1 yıllık kazanç/gelir dökümünüz
En az 6 aylık düzenli ödenmiş sigortanız
Banka hesabınızda son 6 aydır bekleyen yüksek tutarda bir para ( 5X.XXX+)
ve üzerinize kayıtlı ev, araç, arsa gibi şeylerin olması lazım.

Ayrıca sizi istek edecek olan kişininde ilgili resmi dairesine sizinki ile aynı belgeleri beyan etmesi gerekiyor.

Tüm bu kriterler sorunsuzca beyan edilebiliyor ise şansınız %60 a yükselir.

Problemsiz bir giriş çıkış işlemi sonrasında başvurunuz dikkate alınabilir belki.
Belki diyorum çünkü o kararı verecek olan kişinin ruh haline ve değerlendirmesine bağlı olarak RED cevabı da gelebilir.

Bunun dışında burada yaşamanız ve çalışmanız mümkün değildir.

Bu yazdıklarım birçok avrupa ülkesi için geçerlidir. Hatta bazı ülkelerin daha sıkı denetimleri ve şartları vardır.

iyi günler.
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ediyorum.
Evet istenilen şartlar biraz zorlayıcı gibi ( yakın akraba, ev-arsa, +50.000 TL hesap vs. )
Yabancı dil konusunda herhangi bir problem yaşayacağımı sanmıyorum, ancak firmanın kefil olması daha zor gibi geliyor.
Eğer anlatmak istemezseniz anlarım ancak, siz hollandaya nasıl gidip iş buldunuz, oturma izni aldınız ?