Askerlik ömrümüzün bir deminde erkek olarak uğradığımız bir duraktır. Orada çok çeşitli dünyalarda yaşayan ve insan bedeni paydasında buluşan birbirinden farklı algılara zevklere konuşmalara ve düşüncelere ve niyetlere sahip insanlar bulacaksın. Bu insanlardan senin düşüncene benzer şekilde düşünen, senin görüş açına benzer şekilde bakan ve görenleri dost edineceksin. Farklı düşüncede olanların ise kalpleri ve zihinleri seninle aynı paydada buluşmayacak.

Askerlik; yıllar geçse de belleğimizin bir köşesine farklı bir kalemle yazılan anıların bütünüdür. Kolay kolay unutulmaz. Arkadaşlıkları ve dostlukları kardeşlik tadındadır. Beraber aynı içtimalara katılacaksınız, aynı yemekleri yiyecek aynı içecekleri içeceksiniz. Aynı ritimde koşarken ses telleriniz de aynı marşlarla titreyecek. Bu arada bas bas bağıran bölükte "playback" yapan uyanıkları her zaman görebilirsin. Marş ortasında enselerine mutlaka tokat yerler ve yine vazgeçmezler bu muzipliklerinden...

Aynı ranzalara uzanmaya hasret kalacağınız yorgun ve tatlı günleriniz güneşin batmasıyla tarihe karışacak.

Nöbetler! O konu daha sonraya kalsın

Şafak 365 dediğim anı şimdi de capcanlı olarak hatırlıyorum. Fakat aradan 20 yıl geçti. O 365 gün hiç geçmeyecek gibi geliyordu. O yüzden şafak saymaya odaklanmayacaksın. Bir iş verildiği zaman "günümü doldurayım" bakış açısı ile değil, severek yaparsan askerlik çok kolay ve zevkli geçer.
Bol bol zeka gerektiren kalın espriler duyacaksın. Çoğu sana yapılacak ve içeriye doğru kahkaha atacaksın. Bazen ortam, dışarıya doğru kahkahaya izin vermez.

Bizim zamanımızda okkalı Osmanlı tokatları vardı. Şimdi var mı bilmiyorum. Varsa da tadından yinmez. Tokatı yer yemez hafif bir baş dönmesi ve bastırılan gürültüler arasından kuş cıvıltılarının ince narin okşayıcı sesleri ve uçuşan beyaz yıldızlar... Tabi bunlar eğitimin bir parçası. Kişisel bir art niyet yoktur.
......

Askerlik çok güzeldir. Bir erkek askerlik yapınca bir başka erkek olur. Hayata bakışı değişir. Daha önce değer vermediği her şeye daha fazla değer verir. Memlekette bıraktığı sevdiceğine daha bir aşık olur mesela.Annesinin ve babasının tatsız-sıkıcı-boğucu gelen sözleri ve nasihatleri Mevlananın "Ney"i gibi tatlı tatlı akmaya başlar zihninden kalbine doğru... Ve vatan sevgisini bizzat tadar. Vatanı korumanın kutsal görevini üstlenmek ayrı bir gurur verir insana...

Sabah koşuları eğer atak ve çevik isen çok güzeldir. Hantal ve tembel isen biraz yontulman gerekebilir. Kilolu isen bol bol pişik olacağın için yanından asla pişik merhemini ayırma derim.
Umarım sigara içmiyorsundur! Koşu spor pentlanton bölükler arası yarışmalar derken çok geride bırakır seni.

Birliğe teslim olmadan önce mutlaka nizami saç-sakal ve diğer traşlarını yapmalısın.
su geçirmeyen ve boynuna asacağın cüzdana hatırı sayılır bir para bırakabilirsin. Kantinlerde çok lazım oluyor para.

İç çamaşırları da çok önemli. Ben 6 takım götürmüştüm. Çantam ve botum için 2 adet askılı kilit de tavsiye ederim. Şimdilik bu kadar

Hayırlı teskereler dilerim.