Nasıl inanırsan, öyle yaşarsın. Öncelikle insanlar neden yakınlarını kaybedince üzülürler sorusuna yanıt vermek isterim. Bunun sebebi insanlardaki merhamet duygusudur. Merhameti olmayan bir insan hiç kimseye üzülmez. İnsanlar en fazla çocuklarını kaybedince üzülürler. Daha sonra anne ve babası. Hiyerarşi aslında sabittir. Kim çocuğunu çok severse, çocuk onu kaybedince daha fazla üzülür. Şefkat nazarında durum budur.

İnanmayanlara gelince, onlar yeniden dirileceğine inanır. Hiçbir şeye inanmayan yoktur. Sadece kafası karışık insanlar vardır. Bu dünyada en basit bir düşüncede bile Allah'ın tecellisini hissedebilirsin. Hala bilim insanlarının ulaşamadığı genler, oluşumlar vardır. Bu kusursuz bedeni veren Allah'dır. İnsanlar, inandıklarının arkasına giderler.

Bunca gelmiş insanlar, yaşamak her şeye rağmen güzeldir demektedir. Bunun sebebi çevre, insanlar, sevgi değil mi? Bu dünyadaki ihtiras seni alıp götürmüşse, senin yaşamının amacı farklı olur. Ancak takva ile (Allah'a güvenmek) yaşamını sürdürürsen, vicdanın her zaman rahat olur.

Her vicdan sahibi ve Allah'ın hidayet verdiği insanlar yaşamlarının çoğu döneminde pişmanlık duyarlar. Örneğin: birini kırdığın zaman üzülürsün, neden böyle yaptım ki dersin. Örnek2: Biriyle kavga edersin ve pişman olursun. Bana yakışmadı, neden böyle davrandım ki? diyebilirsin. Bunlar ayetlerle kesinleşmiş sonuçlardır. Pişmanlık hissi oldukça güzel soyut bir kavramdır. Somut kavrama dökmek ise yine insanın elindedir.

Kısacası hayat aşağıda vereceğim örnekler gibidir. (Benim adıma) İnanıp beyninde hemen her şeyi kapatacaksın. İnancının verdiği değerleri yapamamış olsan bile inanmak en büyük erdemliktir. Karamsar asla olmayacaksın. Kalbine eğer verilmişse hidayet, sen zaten asla inanmayanlardan olmazsın.

Yaşına göre sorgulaman ve doğruyu araman oldukça güzel bir davranış. Ancak kararını hızlı vermelisin.

Hz. Nuh'a sormuşlar; Hayat nedir? cevap: hayat iki kapılı handır. Girer ve çıkarsın.

"Sormuşlar dervişe,
-Hayat nicedir?
Demiş ki hafiz, hayat bilmecedir.
Attığın her adım bir hece,
Çözene gündüz, çözemeyene gecedir."