Merhaba arkadaşlar hiç hesapta yokken bir arkadaşım için veri güvenliğinden sohbet ederken önce raid sistemlerden depolama birimlerinden vs. derken konu nas sunuculara kadar peki nedir bu nas sunucular NAS ( Network Attached Storage ) yani networka bağlı depolama diebiliriz fakat nas sunucular da yapıları gereği bir çok amaca hizmet edebiliyorlar QNAP gibi hazır sistemlerin yanında amaca uygun olarak kendi nas sunucularınızı oluşturabilirsiniz. Kendiniz oluşturacağınız nas sistemlerde bir çok linux tabanlı nas paket/derlemeleri mümkün bunların başlıcaları nas4free, openfiler, freenas gibi bunların içinde benim en çok hoşuma giden konu başlığındanda anlaşılacağı üzere freenas oldu. Forumda dikkatimi çeken diğer bir konu ise freenas ile ilgili nerdeyse hiç bilginin olmaması!

Bu nedenle freenas hakkında deneyimlerimi paylaşmak istedim aynı zamanda bu konuda kaynak bulamayan arkadaşlara da yardımcı olmaya çalışacağım.
Ben kendi kurduğum sistemde 2Tb x3 hdd kullanarak raidz yaptım. raid5'e göre hem daha stabil hem daha güvenli artı disk mirror ilede 6tb lık 4. bir diske raidz sistemimdeki tüm dosyaları anlık yansıttım. Raidz raid 5 e karşılık gelen fakat daha iyi bir sistem ve raid5 gibi minimum 3 diskle yapılıyor. Çalışma esnasında nakartınız destekliyorsa ki benim destekliyordu harddiskleri çıkarta biliyorsunuz ve nas sunucuda hiç bir sorun olmadan sistem çalışmaya devam ediyor. benim yaptığım tek ve en büyük test ki muhtemelen çok daha iyi testler vardır harddiskleri sırayla çıkarıp takmak oldu ve sistemde hiç bir sorun olmadığını görmek oldu verilerim olduğu gibi duruyordu.

Son olarak madem bukadar yaptım birde üzerine tüğ dikeyim dedim ve işletim sistemini usb belleğe kurarak usb bellekten boot ettim boylece kasada bir harddisklik daha yer açıldı ve yaptığım incelemelerde her hangi bir sorunla karşılaşmadım. sistem gayet stabil bir şekilde çalışıyordu.

Şimdi sistemde raidz sistemlerde freenas şiddetle en az 6 gb ram kullanmayı tavsiye ediyor fakat ben bu testlerde 4 gb ram kullanmama rağmen hiç bir sıkıntı olmadı belkide bu arkadaşlar disk arızalarında sistemin işlem hacmi arttığında bu ramlere gerek duyacağından dolayı 6gb istiyorlardır.

Arkadaşlar şimdilik söyleyeceklerim bu kadar kurulumunu vs. size uzun uzun anlatmaya gerek duymuyorum zira nette ve kendi sayfasında anlatımları mevcut fakat çoğu anlatım birbirinin aynı olmasa da yinede yakın bilgiler ve hiç birimiz bu tarz bir sistemi tek seferde kurup güvenip kullanmadığımıza göre kurulumu defalarca tekrarlayıp cılkını çıkarana kadar sistemi karıştırıp bozacağımıza sanırım hepimiz hemfikiriz bu arada kurulum işlemi max 2-3 sürüyor. yani gönül rahatlığı ile kurup kurup kaldırabilirsiniz

Şimdilik benim söyleyebileceklerim bukadar sorusu olan arkadaşlara nacizane bilgimle yardımcı olmaya çalışırım.
Saygılar