Bulut yapı doğru yönetilmediği ve hakkı ile yapılandırılmadığı sürece belki saçmalık değildir ama kullanıcısı için muhteşem seviyede bir tehlikedir.
Hatalı yapılandırmalarda,
- Fiziksel sunucuda yaşayacağınız performans sorunlarının benzerlerini ve daha fazlasını yaşayabilirsiniz
- Bir veri merkezi üzerinde konumlandırılan, fiziksel bir cihazda yaşayacağınız network erişim sıkıntılarının aynısını Bulut yapı üzerinde de yaşayabilirsiniz
- Sizin sanal sunucunuzla hiç alakası olmadığı halde hatalı yapılandırma sebebiyle, Bulut üzerinde sunucunuz erişilemez hale gelebilecek kadar yavaşlayabilir (Saçma sapan storage kullanan firmalarda sıklıkla görülen sorundur)
- %100 uptime, %100 yedekli veri güvenliği yalanlarına kanabilir ve hayatınızın hatasını yapabilirsiniz. (Bu maddeyi, Türkiye'de bulut sunucu servisi almış ve datacenterda yaşanan enerji problemi sebebi ile "Elimizde yedek yok, sistemde çöktü, sizde sanal sunucu yedeği varsa kuralım ve ücretsiz 1 ay hizmet verelim" yanıtını almış bir kişi olarak yazıyorum..
Merak edenler için, sanal sunucu içindeki verileri, harici başka bir platforma günlük olarak aktarıyordum, ve yaklaşık 12 saatlik bir verikaybı ile sorunu çözebildim. Sözde bulut sağlayıcısına ve vaadlerine kanarak iş yapmış olsaydım evet bu çok büyük bir sorun olurdu.
Türkiye'de Bulut Bilişim alanında faaliyet gösteren iki farklı firmadan servis alıp bir tanesinde korkunç bir hüsranla karşılaşmış biri olarak tekraren yazıyorum..
Özetle evet Bulut Bilişim, yukarıda Arif'in de belirttiği gibi, çok farklı noktalardan dağıtık halde %100 kesintisiz erişimi ve sıfır veri kaybını hedefleyen bir sistemdir.
Ancak, doğru yönetilmediği ve yapılandırılmadığı takdirde korkunç sonuçlara yol açabilir.
Bulut ağı, yapısı itibarı ilede fiziksel cihazlara oranla daha fazla kaynağa ev sahipliği yapması sebebi ile oluşabilecek donanımsal veya yazılımsal sorunlarda problemin giderilmesi daha uzun süre devam edebilir. Ve sıkıntı sonucunda erişimi kesilen sanal sunucu sayısı firmanın kapasitesine bağlı olarak 10'lar 100'ler 1000'ler şeklinde olabilir.
Son olarak, yurtdışından 2000-3000 dolara tamir görmüş ikinci el storage getirtenleri saymıyorum bile, ancak ciddi manada yatırım yapan ve son sistem teknoloji kullanan firmalarda dahi zaafiyet olabileceğini ve verilerin tamamen güvende olmadığını düşünüyorum.
Yazım biraz itham edici oldu, ancak bu sektördeki Türk firmalarının hiçbirinin yazılanları üstüne alınmaması ve sistemlerini olabilecek en iyi hale getirmeleri temennilerimle..