Son günlerde pek çok site sahibi index kaybı, yazılan konuların indexlenmemesi yada hit kaybından bahsediyor. Konuyu biraz eşeleyince görüyoruz ki bu sadece türkiye’ye has bir sorun değil tüm dünyada yaşanan genel bir sorunmuş.
Google’de sürekli dalgalanmalar olur du. Ama bu seferki dalgalanma çoğu siteyi sildi süpürdü.
Peki bu dalgalanmada ki şiddet oranı neden fazla oldu?
Hepinizin malumu google kısa bir süre önce caffeine uygulamasını devreye soktu. Şimdi anlıyoruz ki caffeine ek olarak başka uygulamalarda geliştiriyor. Google yetkililerinin yaptıkları açıklamalara baktığımızda sorunun neden kaynaklandığı hakkında fikir yürütmek hiçte zor değil.
Google web’in kalitesini korumak adına radikal değişikliklere gidiyor bu değişikliğin temelinde milyar dolarlık ‘ticari bir firma olan’ google nin geleceği ni korumak adına yine googlenin var oluş nedenlerinden biri olan web’i çöp’ten kurtarmak yatıyor. Bunun içinde kullanıcıya aradığını sunmayan yanıltıcı başlık ve içerikle kullanıcıyı aldatan ve web’i çöp e çeviren siteleri bir şekilde diskalifiye etmeye çalışıyor. Bu köklü değişiklik yapılırken kurunun yanında yaşta yanabilir. Zira şu an ortalık toz duman olmuş durumda toz bulutu dağıldığında içeriği sağlam kullanıcıya aradığını sunan siteler hak ettikleri yeri alacaktır.
Google sırtını sağlam duvara yaslamak istiyor. Var oluş nedeni olan interneti daha fazla kişinin kullanması bu kullanıcıların aradıkları bilgiye en kısa yoldan ulaşması için güvenilir siteleri bir adım öne çıkarmak çabası içerisinde. Evet güvenilir siteler önceden beri bir adım öndeydiler ama şimdi bu durum daha da etkili bir biçimde uygulanacak.
Önceden olduğu gibi bugünden yarına google de ilk sayfada çıkma çabası bana göre gerilerde kaldı. Artık rüştünü ispat etmeyen siteler eskisi gibi aramalarda üst sıralarda çıkamayacaklar.
Peki webmaster ler ne yapmalı?
Düzene ayak uydurmaktan başka yapılacak bir şey yok. Ayakları yere basan kullanıcıya aradığını sunan ve uzun süre aynı çizgide ve istikrar da devam eden siteler yapmak yada var olan sitelerimizi bu şekilde geliştirmeliyiz.
Google nin bu değişimini depreme benzetirsek şunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Google dalgalanmaları öldürmez sağlam olmayan siteler öldürür.
Tıpkı depremler de olduğu gibi temeli sağlam atılmış bir binada oturuyorsanız depremin şiddeti ne olursa olsun oturduğunuz bina tepenize çökmez.
Kaynakca