uFig adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
06 aralık 2009 da bir telefon almıştım, eve geçtiğimde dokunmatiğin sorunlu çalıştığını gözlemledim ve ertesi sabahı geri götürdüm fakat almadılar ve değiştirmediler.

bende tüketici haklarına şikayet edeceğimi söyledim. görevli kişi bana " tüketici haklarına boşuna gitme onlar zaten bizim adamlarımız dedi."

Bunun üzerine ertesi gün tüketici hakem heyetine dilekçemi ve fatura fotokopisini verdim.

1 ay sonra gittiğimde sizin dosya işlemde, 1-2 ay sonra sonuçlanır dediler.

3 ay sonra tekrar gittim bana gelen bir kağıt yok dedim.

Baktılar adıma açılmış bir dosya yok. Dilekçem kayıp.

Sonra dosya kayıt defterine gözüm ilişti, adımın kayıt yapıldığını, daha sonra üstünün daksille silindiğini gördüm.

Yani sonuç olarak ortada ne dilekçem var, nede bir kayıt.

Telefoncudaki eleman doğru söylemiş. Tüketici hakları gerçekten onların adamıymış.

Bende bir dilekçe hazırladım ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağım.

Sizce bir sonuç çıkarmı? verdiğim dilekçenin 1 fotokopisi elimde.
Selamlar,

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun' un 4. Maddesi: '' Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.

Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme hakkına da sahiptir. (...) '' şeklinde alıcı/ satıcı ilişkilerinde doğabilecek sorunlardan biri olan Ayıplı Mal konusunu düzenlemiştir.

İlgili kanunun 13. Maddesi ise: '' İmalatçı veya ithalatçılar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için Bakanlıkça onaylı garanti belgesi düzenlemek zorundadır. Mala ilişkin faturanın tarih ve sayısını içeren garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcı, bayi veya acenteye aittir. Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıldır. Ancak, özelliği nedeniyle bazı malların garanti şartları, Bakanlıkça başka bir ölçü birimi ile belirlenebilir.

Satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür.

Tüketici onarım hakkını kullanmışsa, garanti süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, 4 üncü maddede yer alan diğer seçimlik haklarını kullanabilir. Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. (...) ''

Tekrardan ilgili kanunun Satış Sonrası Hizmetler başlığını taşıyan 15. Maddesi ise: '' İmalatçı veya ithalatçılar, sattıkları, ürettikleri veya ithal ettikleri sanayi malları için o malın Bakanlıkça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü süresince, yeterli teknik personel ve yedek parça stoku bulundurmak suretiyle bakım ve onarım hizmetlerini sunmak zorundadırlar. (...) '' şeklindedir.

İlgili kanunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

İlk sorununuzu cevapladıktan sonra diğer sorununuz: Tüketici Hakları Derneği Tüzüğü' nün DERNEĞİN AMACI VE İLKELERİ başlığı altındaki 2. Maddesi der ki: '' Derneğin amacı tüketici haklarının yerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile tüketicinin korunması konusunda çalışmalar yapmaktır. Bu kapsamda; evrensel kabul görmüş tüketici haklarının ülkemizde yerleştirilmesi, yaygınlaştırılması, savunulması ve tüketicinin korunması; bağımsız ve etkili bir tüketici hareketi yaratılarak haklarını bilen, arayan, savunan, bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturulması; güvenli, ucuz, sağlıklı, çevreye ve doğal dengeye zarar vermeyen, kaynak israfına neden olmayan, tüketicinin temel gereksinimlerini ön planda tutan bir üretim ve tüketim sisteminin oluşmasını sağlamaya katkıda bulunmaktır.

Tüketici Hakları Derneği, amaçlarını gerçekleştirebilmek için aşağıdaki ilkelere uyulmasını gözetir:

-Bütün mal ve hizmet sunumlarında tüketici haklarını gözeten politikaların uygulanması için çalışır.

-Siyasi, idari ve ticari kuruluşlardan bağımsız olarak hareket eder.

-Tüketicilerin bilgilendirilmesi ve diğer çalışmalarında hiçbir ticari markanın ve firmanın etkisinde kalmaz.

-Hiçbir ticari kuruluştan bağış, reklam, ilan almaz ve bu kuruluşlarla sponsorluk ilişkilerine girmez.

-Evrensel İnsan Hakları, hukukun üstünlüğü, ülkemizin bağımsızlığı ve demokrasi kültürünün gelişmesi doğrultusunda hareket eder. ''

DERNEĞİN YAPACAĞI İŞLER başlığı altında ki 3. Madde ise: '' (...)
E) Tüketici şikayetlerini izlemek ve değerlendirmek,
(...) '' şeklindedir, ilgili tüzüğe buradan ulaşabilirsiniz.

Beyan ettiğiniz şekilde, şikayetinizin yerine ulaştırılmasını engelleyen kişi hakkında gerekli işlemlerin yapılması üzere şikayetinizi derneğe iletebilirsiniz.

Konu hakkında profesyonel hukuki danışmanların da görüşünü almanızı tavsiye ederek iyi çalışmalar diliyorum..