Ben eninde sonunda Google tarafından farkedilebileceğini düşündüğümden bunlara imtina etmiyorum ama belki ilgilinizi çeker, geniş düşünmek konusunda yararlı olur.
1. web-arşivleri.
http://www.archive.org/web/web.php
Burada yılların birikimi var. Mesela wikipedia'nın çok eski versiyonları. Bu versiyonlar google'da artık indekslenmiyor. O halde kullanırsanız orjinal olur?
Evet denedim, 2002 yılına ait, the beatles, radio, vb sayfaları indekslettim. Lakin söylemeliyim ki pek trafik gelmiyor.
Ayrıca söylentilere göre google artık çoklu veritabanı kullanacakmış. Bu duruma önlem için eski veritabanı versyonlarıyla karşılaştırma yapabilir. Bu sebeple bu metodu ana sitenizde değil, backlink amaçlı yan sitelerinizde kullanın (ve bu siteleri aynı ip'den çıkartmayın)
2. Bugün yokolan domain'ler
Hazine. Bunları listeleyen sitelerden bugün yokolan siteleri çekiyor bazı SEO'lar. Bir süre bekleyip bir sonraki güncellemede google'u kontrol eden bir kodla sitelerin hala indekste olup olmadığına bakıyorlar. Düşeni de yayınlıyorlar.
Ben eski bir sitemi bir domain altında gördüm. Hem de adamın Alexa'sı 1000 küsurdu.
3. tinyurl.com
Geçenlerde bir site buldum. Çok geyik bir ingilizce içerikle eleman SEO konusunda 1 numaraya çıkmış. Sonra tabii ki daha fazlasını okuyabilmek için coment'lerde verilen linklere tıkladım. O da ne? Sayfa refresh etti. Birkaç saniye düşündüm...
Düşünün. tinyurl'ye link veriyyorsun. Google oraya gidiyor. tinyurl refresh ediyor senin sayfana işaret ediyor. Acaba bu backlink mi?
Aslında 301 redirect olduğundan sitenin en fazla internet link yoğunluğuna katkı sağlamalı. Aslında bence bir sayfa 10 kere kendisine link verse ceza alır.
Demek ki google'un algoritmasında şu anda böyle bir boşluk var?
Ama
yarın olmayabilir...
Ben bunlara dediğim gibi imtina etmiyorum. Yine de yazayım istedim.
Şu sıra başka bloglara topluca ping atma işini araştırıyorum. Çünkü 3 gündür galiba birisi beni böyle bir sisteme soktu ziyaret edilmeyen bir sayfama ping yağıyor.
Aslında akıllıca. Eğer comment'i hedefli tutabilirseniz. Çünkü 1000 siteye yağdırsan, yayınlanmasa bile webmaster'lara bedava reklam göndermiş oluyorsun. Bir de comment'lere kontrol eklemeyen yüksek trafikli siteleri düşünün. Farketmezlerse orada kalır.
Neyse. Daha fazla şey yazacağım. Siz de yazdıklarımı deşiniz.
Tolga