Çıkış yoluna girdik

MAHFİ
EĞİLMEZ

11/08/2009

Dün açıklanan sanayi üretim endeksine bakınca sanayi küçülmesinin hız kesmeye devam ettiğini görüyoruz. Bu endeksler geçen yılın aynı ayına göre değişimi gösteriyor. Buna göre haziran ayında sanayi üretimi geçen yılın haziran ayına göre yüzde 9.7 gerilemiş bulunuyor. Buna karşılık geçen aya yani 2009 yılının mayıs ayına baktığımızda sanayi üretiminin 7 puandan fazla artış gösterdiği ortaya çıkıyor. Bir başka ifadeyle geçen yılın haziran ayına göre kötü ama geçen aya göre iyi durumdayız. İlk çeyrekte sanayi üretimi endeksi ortalaması yüzde 22 oranında bir küçülme göstermişti. Haziran endeks oranıyla birlikte ikinci çeyrekte sanayi üretiminin yüzde 15.2 oranında düştüğünü görmüş olduk.

Benzer bir gelişme imalat sanayi kapasite kullanım oranında da ortaya çıkmıştı. Yılın ilk çeyreğinde ortalama aylık kapasite kullanımı yüzde 64.1’de kalırken ikinci çeyrekte bu oran ortalama yüzde 70’e çıkmış bulunuyor. Aylık olarak bakarsak haziran ayının kapasite kullanım oranı yüzde 72 olmuş. Yani sanayide üretimin yönü yukarıya doğru dönmüş bulunuyor.

Aşağıdaki şekilde, 2008 yılı Ocak ayından bu yana, aylık sanayi üretim endeksi değişim oranları düz çizgi ile sol eksende ve aylık imalat sanayi kapasite kullanım oranları kırıklı çizgi ile sağ eksende gösteriliyor.
Şekle dikkat edilecek olursa bizde krizin 2008 yılı Ağustos ayından itibaren başladığı net bir biçimde görülebiliyor. Gerek aylık sanayi üretim endeksinin gerekse imalat sanayi kapasite kullanım oranının bu tarihten itibaren yönü sürekli aşağıya olmuş. Ta ki 2009 yılının şubat ayına kadar. O tarihten sonra her iki gösterge de yukarı dönmüş. Bu dönüş Haziran ayında daha da hızlanmış.

Öteki kesimler üzerindeki etkisiyle birlikte ele alırsak sanayi kesiminin ekonomik büyümeye katkısının görünenden daha büyük olduğunu anlarız. Bu çerçeveden bakınca Türkiye ekonomisi için yukarı dönüşün başladığını söylememizin artık mümkün olduğunu düşünüyorum. İşin en ilginç yanı ekonominin çok daha sıkıntılı göründüğü aylarda olumlu seyir çizen anketlerin şimdilerde olumsuz bir görünüm almış olması. Bu da bize anketlere verilen yanıtları daha dikkatle analize katmamız gerektiğini anlatıyor sanırım.

Kaynak:
http://www.radikal.com.tr/Default.as...ticleID=949155