Yurtdışında universite okumayı düşünüyorsanız, sizlere America ve Australia
hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım.
Ben IT (Information Technology) okumayı planlıyorum bu sebeple biraz araştırma yaptım.
ilk başta bilmeniz gereken şeyin şu olduğuna inanıyorum;
Australia'da 1+4=5 yıl okuyacaksınız. Americada normal 4 yıl universite.
Australia'nın eğitim sisteminde universitelerde hazırlık yılı niteliğinde bir yıl bulunmakta.
Ayrıca eğitimin ingilizce olması sebebiyle TOEFL v.b. sertifikanızın olması gerekli.
Universiteden hariç başlamadan önce dil eğitimi alabilirsiniz. Böylece ingilizce öğrenip TOEFL
sınavına girip universiteye girebilirsiniz. Birde bazı universiteler kendi içinde ilk yıl olarak
ingilizce eğitimini veriyor, ve öğrenci yeterli seviyeye geldiğinde 1. sınıfa başlıyorlar.
Bu süreç içindede kampus alanında kalıp kampusun bütün imkanlarından yararlanabilirsiniz.
Yani sadece ingilizce eğitimi alsanızda kampus öğrencisi sayılacaksınız.
Konaklama şekli Aile yanı veya yurtlar oluyor. Ben ilk etapda yurt düşünüyorum elbette.
Ancak aile yanı ingilizce gelişimi için harika bir fırsat buda bir gerçek.
Daha sonraları öğrenci evlerinede çıkabiliyoruz.
Çalışma konusuna gelincede malesef Americada F-1 öğrenci vizesiyle YASAL çalışma izniniz bulunmuyor. bulunuyorda hani sadece kampusde. ondada iş bulmanız cok zor.
Australia'da ise YASAL olarak haftada 20 saat çalışma izniniz bulunmakta.
Americada saatlik 9-14$ arası değişen ücret Australia'dada saatlik 14-18 AU$
Americadaki çalışma yasası 1 yıl sonra çalışmamıza izin veriyor.
Yani ilk yıl çalışma iznimiz yok ama 1 yıl Americada kaldıkdan sonra çalışabiliyoruz. (haftalık sınırsız olarak)
Bu yasa aynı zamanda Australia'dada geçerli ancak 2 yıldan sonra. yani 2 yıl sonucu çalışma saati kısıtlamamız kalkıyor.
Ücretlendirmelere gelince, ufak miktarlar değil ama abartı fiyatlarda değil.
okuyacağınız universite, konaklayacağınız yer, yapacağınız harcamalar (cep hasligi) bu oranları ciddi manada
değiştirebilir. Minimum ve maximum değerleri vereceğim ben size. (maximum dediğim, konforlu şekil demek
yoksa istediğiniz kadar harcarsınız dimi

)
America;
Okul + Konaklama Parası: 8.000 + 5500 $ > 13.500 $ / yıl eğitim ücreti minimumdur.
Cep haşlığı uçak bileti vs.. de eklenirse toplamda 1 senede harcayacağınız 16.500$ Civarında oluyor.
yıllık 56.000$'a kadar çıkabiliyor eğitim ve konaklama seçeneklerinize göre. ancak standart bir universite için
senelik 17.000$'ın rahatca yeteceği aşikar. (herşeyiniz. cep hasligi , yeme icme , konaklama , egitim... )
Australia;
!! Australia Doları çok daha ucuzdur. Amerikan dolarına göre kuru çok daha düşük. 1$ AU = 1.1 TL gibi ediyor.
Okul + Konaklama Parası: 14.000 + 5.000 AU$ > 21.000 $ / yıl eğitim ücreti minimum.
cep haşlığı uçak parası ilede 23.500 AU$ yeterlidir. Ben kalite takılıcam derseniz 40.000 AU$'ına kadar çıkabiliyor.