sweetdreams yazında bazi yanlışlıklar var:
1) ülkemizdeki elektrik üretiminin %50'den çok az bir kısmı rüzgar enerjisinden elde ediliyor. fakat dünyada kullanım oranı %2 olarak düşünüldüğünde türkiye'de de iyimser bir tahmin yaparak %2 diyebiliriz, araştırmaya pek zamanım yok.
2) 3. 4. sınıf ülkelerde var demişsin. halen amerika, japonya dahil bütün süper güç diye tabir edilen ülkeler bu enerjiyi kullanıyor, kullanmak zorunda.
3) ülkemiz su kaynakları bakımından elverişli gibi gözükse de, sudan enerji elde etmek için bazı özelliklere sahip olması gerekir. (akış hızı vs.) bu noktada o kadar suyun boşuna olduğunu görebiliriz.
4) madenler konusunda 6. maddedeki link ilginizi çekebilir.
5) nükleer santraller ile birlikte iş olanakları açılacak, bundan hiç kuşkunuz olmasın. özellikle iş bulamayan "kimya" bölümü öğrencileri istemeyerek de olsa bu santrali destekliyor bana göre. çünkü sigortaları yüksek olacak.
6) nükleer santrali binlerce kişi toplanıp protesto ediyorsa bildikleri bir şey vardır demek değildir. ufacık bir örnekle bunu ispatlayalım. orada greenpeace üyeleri vardı değil mi? hatta benim kola içmeyen bir arkadaşım eyleme gitti, elinde sony psp ile. işte onların kurucu üyesi bakınız neler demiş:
Alıntı
• fosil yakıtlar çevreye nükleer enerjiden çok daha fazla karbondioksit gazı salıyor.
• nükleer enerji en az masraflı enerji kaynaklarından biri. daha da ucuzlayabilir.
• gelişen teknolojyle beraber nükleer kaza riski çernobilden beri çok aza indi.
• nükleer atıkların %95'i yeniden kullanılabilir.
• nükleer santrale uçakla terorist saldırısında bile sızıntı/patlama ihtimali yok.
• evet, nükleer enerji silah yapımına olanak verebilir. ama bunu önlemenin yolu diplomasi ve uluslararası işbirliğidir. bir bıçakla ekmek kesebildiğiniz gibi adam da öldürebilirsiniz.
kaynak: bildirgec , washington post
7) rüzgar enerjisi ile çalışan santrallerin kurulmasını ben de destekliyorum, benim de memleketimde nükleer santral yapsalar huzursuz olurdum doğrudur. ama bu bir ilimize yapılmak zorunda. piyango da sinop'a çıktı. her şehirde bu protestolar olacaktır emin olun. başındaki adamın görüşlerinden bihaber greenpeace üyeleri de eyleme gidecektir. ne de olsa amerika'daki, japonya'daki, fransa'daki nükleer santral yapımına engel olamadılar; buraya engel olurlar belki..