muratmoon;
Php yi biliyorum diyecek kadar ustası olmadığım doğrudur, ama ne yazıkki teknik bir kişi değil demekle yanlış kanıya varıyorsun.
İşin boyutlarını açıklamak burada dünya kadar zaman alır bir de brezilya dizisi gibi olayların döndüğü şeyler var.
Çok şey bildiğini zanneden 2 ortağı olan bir firmada çalışıyorum. ( kısa süre sonra ayrılacağım çünkü uğraşamam ) 8 senedir kendini bilgi işlemci olarak gören bir vatandaş ile çalışmışlar. 8 senedir yatan ve çivi çakılmamış bir domaini 3 ayda 1 milyar üzerinde sonucu olan bir kelimede 2. sıraya kadar çıkarttım. Ardından aynı başarıyı 170 kelimede istediler; ve farklı bi domainde 2 ay gibi bir süre yapımından sonra 9 günlük site 2.5 senede aldığı yoldan daha fazla yol aldı.
Bu kendini bilgi işlemci zanneden vatandaştan her türlü bağlarını koparmak istiyorlar ancak zaman sıkıntısı mevcut. Şimdi sitenin bir bölümü Fransa lokasyonlu sunucumda yayın yapıyor. Sunucum PHP5x sürümü ve 2.9 phpmyadmin vs vs vs özellikleri var.
Siteler windows sunucuda idi; ve php3 ile başlanmış sonradan php4 e göre revize edilmiş falan falan.
Sitenin panelinde aslında bu firmanın işlemlerini yaptığı bir panel olarak düşün; işlem yapılıyor iken, kesintiye uğratmadan güvenli bir sunucuya aktarmam gerekiyor.
İlk önce standart olarak dosyalarımı taşıdım ki site nalet olasıca 250mb tan fazla dosya var. Maksimum 1 mb bağlantı ile taşıdım ettim neyse; kodlar hata verdi. Baktım sürüm sorunu var, sonradan değişkenlerin get ile çağırılması gerektiği için değişkenleri get ile tanımladım; çünkü ;
//$ornek1
//$ornek2
oldu
//$ornek1 = $_GET['ornek1'];
//$ornek2 = $_GET['ornek2'];
bu işlem tamamen sorunu ortadan kaldırıyor. İyi de 10 - 15 modül var ki oda kafadan sallama modüller; her bir modül içinde 1500 e yakın dosya var; iyimser bir tahmin ile bunların 150 - 200 tanesinde php olsa yine iyimser bir tahmin ile 2000 den fazla dosya yapar; ki burada kaç tane değişken olur bilemem. Açıkçası bunu yapmaya yanaşmadım, ben mi uğraşacağım ?
Döndük adama dedik ki sen yap; ben yapamam deyip işin içinden çıktı, çıkmakla kalsa iyi; yok bir kod varmış, bilmem kim öyle düzeltmiş, felan diye patronlara da deyince; hah sende yap bu kodu bul?
Bul da bunun nasıl yapıldığını iyi biliyoruz değil mi ? peki değişkenler 5x te neden get ile çekildi ? 4x teki adres çubuğundan değişken çağırılabilmesi sonucu oluşan açıktan.
Şimdi diyelim ki bunu aynen taşıdık, şirketin öenmli bilgileri var... öte yandan bu adam senelerce aynı sektörede bulunan 2 rakip firmaya hizmet vermiş, adama gel kardeşim deyip ya biz ya onlar demişsin, sonra adam seni seçmemiş, kodu o yazmış, değişkenleri biliyor, sistemi biliyor, ha bide bunun üzerine globals ı by-pass et diyorsunuz? Php.ini ile oyna diyorsunuz, yok olmadı bide shell i kaldırayım sunucudan...
Bunların hiç birini yapma şansım yok, ya config dosyası daha düne kadar txt deydi. allahtan google indexlememiş nasıl olduysa :d birde onla uğraşırdık...
Nalet kodlar, aynı özelliklerdeki bir başka sunucuda bile çalışmıyor. )
Şimdi olayı benden en kısa sürede çözmem bekleniyor.
Buyurun böyle bir enkazı devralarak siz çözün... Varsa taliplisi özel mesaj atsın görüşelim ücretini, hafta sonuna kadar bitecek bu iş, ama eğer gider dışarıdan biriside bi halt işlerse ki tehlikenin boyutunu anlıyormusunuz bilmem ben kimseye anlatamıyorum.
Yani bu şu oluyor, benim yaptığım, oluşturduğum bir şeyi, benden daha iyi bilip, önlemlerini alman lazım, 1 hafta içinde ve 2000 civarı dosyada...
Ha, CMS olsa tamam, yada başka bir şey, ama ne ile uğraştığımızı bilmeden yazmış yazdırmış deyipte ahkam kesmeyin, 250 mb lık site de 15 mb sql ya var ya yok. Daha buradan adamın çalışma tarzını anlayıp yorum yapmanız lazım.
Dediğim gibi ağırlığımca altın verseler böle bişi ile uğraşılmaz, yenisi dedim ama yinede ANLAMADILAR, bende anlamıyorum adamın kodundan olay bu...