Bill Gates ile yemek yiyen Türkler
Aslı Aker Özturan 37 yaşında. Microsoft’taki konumu ise birçok çalışandan farklı. Kartvizitinde Grup Yöneticisi yazsa da aslında yaptığı işi, MS’nin geleceğine yön verecek insanları yönlendirmek, geliştirmek, kariyer yönetimi, yani bir nevi koçluk olarak özetlemek daha doğru

Aslı Aker Özturan, bugünlerde yeni bir iş telaşı da yaşıyor. Bebeğinin doğumunun ardından 5 aylık izinden dönen başarılı yönetici, şimdi Bill Gates’e direkt bağlı olan gruplara insan yetiştiriyor. Yani yetiştirdiği elemanlar Gates’le birebir temas haline geçecek olan kişilerden oluşuyor. Özturan, MS’de bugüne kadar yaptığı işleri şöyle anlatıyor: “Üst düzey, yüksek potansiyel olarak belirlenmiş gruptaki kişilerin kariyer yönetimi, kritik pozisyonlara getirilmeleri, yedekleme ve koçluk gibi konular üzerinde çalışan 6 kişilik merkezi ekibin bir parçası olarak Dünya Satış Pazarlama Organizasyonu’na destek verdim. Şimdi Bill Gates’e direkt bağlı olan gruplara İnsan ve Organizasyon Gelişimi konusunda destek veriyorum. Özellikle yönetici ve organizasyon geliştirme konularına eğiliyorum.

EVİNDE AĞIRLADI

O Bill Gates’in evine konuk olan ve yemeğe katılan Türklerden biri. Microsoft Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü’yken genel merkeze yani Redmond’a Yetenek Geliştirme Uzmanı olarak geçiş yapan Özturan’ın Microsoft’ta unutamadığı en özel anısı da Gates’in evindeki yemek. Özturan, “Bu sene bu yemeklerin sonuncusu gerçekleşti ve gelenek sona erdi” diyor. En alt düzeydeki çalışanının görüşlerine bile önem veren hatta, kendilerine staja gelenleri bile atlamayan Gates, çalışanları için evinde verdiği son tanışma yemeğinde de her zaman olduğu gibi doktora öğrencisi, araştırma bölümü öğrencileri ve başarılı birkaç çalışanını ağırlamış. En başarılı öğrencilerin arasında 5 Türk de bulunuyor. Şirketin başarılı çalışanlarından Özturan, “Gates, dünyanın dört bir yanından gelen seçkin öğrencilerle tanışıp onları evinde ağırlıyor. Bu sene bu gelenek sona erdi. O yüzden katılabilmek ayrıca anlamlıydı” dedi. Bu yemeklerde genç beyinlerin heyecanlı fikirlerini alan Gates, beğendiği bir fikir olduğu takdirde seçtiği elemanın projesine olanak sağlıyor.

AIDS ARAŞTIRMASI

Özturan’ın ağırlıklı olarak birlikte çalıştığı grup ise esasında araştırma ekibi. Her gün dünyanın çeşitli yerlerinden özenle seçilmiş, teknolojinin 15 yıl sonrası üzerinde kafa yoran, dünya çapında isim sahibi ilim insanları ile çalışan Özturan, MS’deki çalışmaların teknoloji geliştirme ile sınırlı olmadığını söyledi. Özturan, “İçlerinde AIDS aşısı üzerinde çalışan bir ekip bile var. Kendi işimin dışında çok ufuk açıcı bir deneyim oluyor benim için” dedi.

En başarılı konuşmacı

ASLI Aker Özturan’ın eşi Murat Özturan ise Microsoft’ta CRM Group Manager olarak görev yapıyor. Indiana’da Bilgisayar bölümünden mezun olan Murat Özturan, 15 yıldır Microsoft’ta çalışıyor. Türkiye Microsoft’un ilk çalışanlarından olan Özturan, en son Microsoft CRM ürününün kurumsal müşterilere adapte edilebilmesi için ürün gruplarına geçti ve şimdi orada yöneticilik yapıyor. Aynı zamanda Microsoft’un müşterilerinin ve kurumların bilgilendirilebilmesi için kurulmuş olan merkezde konuşmacı. Başarılı yönetici geçen haftalarda 500’ü aşkın kişi arasından şirketi en iyi temsil eden en başarılı 10 konuşmacıdan biri olarak seçildi.

İki katlı bir ev sakin yaşam

Aslı Aker Özturan sorularımızı yanıtladı:

Yaşadığınız yer hakkında bilgi verir minisiz? Çalıştığınız yere yakın mı?

Çalıştığım yere 15-20 dakika kadar uzaklıkta Sammamish bölgesinde yaşıyorum. Klasik Amerikan filmlerindeki gibi bir yerleşim yeri. İki katlı evlerde, daha ziyade çocuklu ailelerin oturduğu, sessiz, sakin yeşillikler içinde bir yer. İstanbul’daki canlılıktan sonra ilk başta çok yadırgadık ama şimdi sokaktan bir araba geçse fark eder olduk.

İş yerindeki ortamınız nasıl? Günde kaç saat, haftada kaç gün çalışıyorsunuz? Türkiye ile karşılaştırdığınızda kurallar (kıyafet, işe giriş çıkış saatleri vb.) daha mı sıkı ?

İş yeri ortamı Türkiye’dekinden değişik. Herkesin bir ofisi var ve istediğiniz gibi döşeyebiliyorsunuz. Özellikle yazılım gruplarında çok değişik tasarımlar görülebiliyor. Ofisinde akvaryum, büyük koltuklar, yastıklar, değişik resimler, ışıklar, oyuncaklar ve hatta uzanacak kanepe olan kişiler var. Türkiye’de satış pazarlama organizasyonu olduğumuzdan kıyafet konusunda daha dikkatliydik fakat burada eğer müşteri sorumluluğunuz yoksa işe şortla dahi gelebiliyorsunuz. Ben pazartesi-cuma arası çalışıyorum. 7.30da iş başı yapıp, 16:30’da da çıkıyorum. Eğer grubun getirdiği bir sınırlandırma yoksa kendi çalışma saatlerinizi uygulayabiliyorsunuz. Fiziksel olarak nerede olduğuma kimse dikkat etmiyor. Müdürümle karşılıklı ofislerdeyiz ama o gün kafeteryada çalışmak istesem veya başka bir binaya gitsem de işimi aksatmadığım sürece hiçbir önemi yok.