peki bu hayvanları beslemek neden yasak? biz salladığımız içinmi.
neden sivas kangal alman kurdu vs yasak değilde bu hayvanların beslenmesi yasak.
veya neden kangal yada kurt köpekleri böyle olaylarla gündeme gelmiyor.
sinir yapmaya gerek yok. sallıyorsunuz dedim çünkü yukarıda yazıldığı gibi dobermanlarda beyin büyümesi, çıldırma, sahibini yeme vs 80 lerin sadece medya efsaneleridir. bu tarz birçok film çekilmiş dobermanlar insanları yiyen hayvanlar olarak gösterilmiştir.
bunun dışında dobermanların beslenmesi vs yasak değildir!
pitbullara dönersek; ABD de ilk olarak 1983 de pitbulllar bir çocuğun öldürülmesi üzerine tartışılmaya başlanmış, daha sonra köpeğin pitbull değil kırma olduğu saptanmıştır.
The Board of Health 1982-83 yılları arasında 10 aylık süre zarfında ABD deki köpek ısırma olayları listesinde, 917 rapor edilmiş köpek ısırma vakasından %16 sı melez köpekler, %12 si Alman Çoban Köpekleri, %1den azı pitbulldur. 1975-80 yılları arasında 74 tane köpeklerin karıştığı ölüm olayı rapor edilmişti ve hiç biri pitbull değildir!
1994 yılında ise Amerikan Staffordshire Terrier ve Staffordshire Bull Terrierleri yasaklayan yasa çıkartılmıştır. yasa da sadece bu 2 ırk yer almasına rağmen pitbull kelimesi hiç geçmemesine rağmen pitbullar ve ona benzeyen ırklar da bunun kurbanı olmuştur.
Tüm dünyada köpeklerden kaynaklanan ölümlerin başını Alman Çoban Köpekleri ve Rottweillerlar çekmektedir. ancak bu 2 ırkında beslenmesi vs. yasak değildir.
Bunlar siyasi kararlardır. Bir zamanlar dobermanlara vurulan imaj şekil değiştirerek "pitbull"lara vurulmuştur.
geçenlerde ülkemiz haber kanallarında yayınlanan "yine pitbull insanı öldürdü" benzeri yayınında saldıran köpeğin pitbull değil rotweiller olduğunu herkes görmüş, daha sonra özür açıklaması yapılmıştır.
ülkemizde yürürlüğe giren son yasa gereği ise,
Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaklanmıştır. yasada vs. denir çünkü tehlikeli köpek kriteri yoktur! farklı ırktan dolayı yaşanacak benzer kötü olaylarda şu an tehlikesiz görülen ama değişip tehlikeli olan o ırklar da yasaklanır.
Japanese Tosa sert bir imaja sahip olmasına rağmen böyle olaylarda adı geçmemiştir. Türkiyede ise yetiştiren var mı bilmiyorum, duymadım hiç ancak yasaklıdır.
büyük köpeklerin benzeri olaylara karışması elbette olağandır. birçok köpek koruma ve bekçi köpeği özelliklerine sahiptir. bu genetiktir. ama bu özellikler eğitimlerle ortaya çıkartılır. evde sağlılı bir yaşam süren, sevgi ile beslenen hiçbir köpek hiçbir canlıya zarar vermez! bunu "kedi-köpek" olayında da görürsünüz. istenirse bu 2 canlı çok rahat birarada yaşayabilirler.
sonuç olarak her köpek ırkının bazı özellikleri vardır. Kangal köpekleri eğitilmesi en zor köpeklerdendir. bu onların zeki olmadığından değil, özgürlüklerine düşkünlüğünden kaynaklanır. pitbulların çeneleri 2-3 vs. ton basmaz ama çok inatçı ve dayanıklı köpeklerdir.
siz bu inatçılığı farklı şekillerde yönlendirirseniz o hayvan o özelliğini
sizin istediğiniz şekilde, beklentinizi karşılamak üzere kullanır.
bilemiyorum sorunuza bir cevap olur mu? işin özü budur. dalmaçyalıya da benzeri eğitimle, benzeri şekilde beklentiler sunarsanız o da kapasitesi ölçüsünde aynı hareketleri sergiler.
köpeğin davranışlarından, eğitiminden onun sahibi sorumludur! köpek değil!
herkes sokakta bir pitbull, doberman, rotweiller görürse ürker. "masturbasyoncu" sahipler de bunu zevkle görür, ürkütücü, insanlara saldıran, insanları öldürebilecek olarak görülen köpeklerin öyle olmasını sağlamaya uğraşırlar. sorunlar buradan kaynaklanır. bu tarz köpekleri besleyen birçok insan sessiz, yanına yaklaşana birşey yapmayan, ya da bir sokak köpeğine karşı savunmasız bir köpek istemez..
farklı yetenekleri olduğu inkar edilemez ama yetiştiricisi doğrultusunda davranırlar köpekler.
"masturbasyoncular" yasaklanamayacağına göre, bu köpeklerin yasaklanmaları doğrusudur..
not: ufak hatalar olabilir, hatırladıklarım yazılmıştır.