Hep düşünceler hatalı, hep düşünceler farklı. Bir dilin iyi olması nedir?
- Başkalarının işlerini kolaylaştırması mı?
- Başkalarının işlerinde %100 verim sağlaması mı?
- Başkalarına kolay gelmesi mi?
- ....

Yoksa;
- Bu dil bana yetecek mi?
- Bu dil ile istediklerimi rahatça yapabilecek miyim?
- Bildiğim diğer dilleri kullanma imkanı sunacak mı?
- Ben acaba bu dili neden öğreniyorum cevabını alabilmek mi?

Bırakın 10 yıl sonra X dili Y dilini ezsin. Size ne bundan? Size faydası ne? Size iş imkanı sunuyor mu?

Türkiyede iş bulacaksan ASP, zengin olacaksan PHP öğrenecekmişsin. Türkiye'de PHP'yi 100% bilen bir kişi gösterir misiniz bana? Türkiye PHP'nin hangi versiyonunda katkıda bulunmuş söyler misiniz?

Kimi der .NET çıktı, diğer diller bitti. Kimi der PHP güncellendi ASP bitti. Kimi der geleceğin dili Java'dır. Size ne, bana ne? Ben bir dil öğrenirim 100% öğrenirim ve bana gelen herşeyi kolayca ve tam hazırlarım. Windows ne zaman ki IIS'yi yok eder ASP ölür. Yok eder mi sizce? PHP ne zaman gelişmeyi durdurur ölür. Durdururlar mı sizce?

On yıl öncesinin betiği olan Ajax bugün popüler ise, 10 yıl sonra ne olacağını kimse bilemez.

Bırakın 100 kişi PHP desin, siz eğer ki JSP'yi kendinize yakın görüyorsanız onu öğrenin. Düşünün; Bir aile çocuğun doktor olmasını istiyor ama çocuğun aklında mimarlık yatıyor. Bu çocuk ne kadar doktor olur? Var mı hayatınızda örnek, sevmediği bir işi başarıyla yapan bir kişi. Ve var mı hayatınızda çok sevdiği bir işte başarız olan biri?