Teklan'ın sadece fotoğraflarını ve videosunu gördüm. Herhangi bir şekilde bakım için Teklan'a girsem ve içimde kötü niyet olsa çaktırmadan üç beş sunucuya reset atabilirim yanlışlıkla kablosunu çıkartabilirim herhalde.
Amacım kesinlikle yazınızı irdeleyip bazı şeyleri tekrardan canlandırmak değildir. Öncelikle onu diyeyim. Sadece bildiğim şeyleri paylaşmak adına yazmak istedim.
Teklan veri merkezine gittiğim için rahatlıkla tarif edeceğim. Ezbere konuşmuyorum yani...
Teklan veri merkezine girdiğinizde karşınıza danışma çıkar sağında toplantı salonu solunda da müşteri temsilcileri ve çalışanlar vardır. Bu alanlar Cam bölmelerle ayrılmış durumdadır. Sunucuları görmeniz için öncelikle müşteri temsilcilerinin yanından geçmeniz gerekmektedir. Müşteri temsilcilerinin yanından sola döndüğünüzde karşınıza teknik ekip gelir. Hemen sağ tarafta sistemlerin takibinin yapıldığı monitörler solda da diğer çalışan arkadaşlar vardır. Hemen karşınızda da buzlu cam ile ayrılmış bir bölme göreceksiniz. Kapısı kilitlidir. Kilit de oradaki teknik görevli arkadaştadır. Müşteri temsilcisi bizi gezdirirken teknik ekipdeki arkadaştan kapıyı açmasını rica etti öyle girdik. Girdiğinizde de zaten içeride sizinle iki kişi oluyor. Birincisi Müşteri temsilciniz diğer kişi de teknik ekipten birisidir{Sizi genel konularda bilgilendirmek adına}. Onun dışında sizin sunucunuzda bir işlem edecekseniz zaten teknik arkadaş gider alır ve dışarı getirir kasanızı o şekilde işlem yapılır. Sunucuların olduğu alanda işlem yaptırmazlar. Bundan dolayı sanırım fiş çekme vs gibi olayların genel anlamda yaşanacağını veya teklan'ın güvenliği ikinci plana ittiğini sanmıyorum. Sonuçta şeffaf olmak ile denetimini kaybetmek çok farklı şeyler.
Ayrıca birde arkadaşlar Sunucu Kiralama(dedicated) veya Sunucu Bulundurma(co-location) hizmetlerinden hangisini alırsanız alın veri merkezi size yardım etmek zorunda değildir{Eğer size satışı esnasında bunu vaad etmediyse}. Bugün büyük firmaların hepsinin destek paketleri vardır[ücretli].
Godaddy'den sunucu alan bir arkadaşımın MySQL Sunucu karakter setini ayarlamak için bile 3 aylık destek paketi almalısınız dendi... 3 Aylık destek ücreti ile ona[godaddy de paneli yoktu.] Amerikadan cPanelli sunucu kiraladık. Her işin bir maliyetinin olduğunu varsayarsak birilerinin ucuz yapabilmesi için mutlaka bazı şeylerden ödün vermesi gerekir. Bu bazen kalitedir bazen de hizmette noksanlıktır.
Buradan çıkaracağımız sonuç. Veri merkezleri mi suçlu? Hayır. Bizler suçluyuz alacağımız hizmeti enine boyuna konuşup hizmet almazsak imzaladığımız sözleşmeyi okumazsak sonucuna katlanmak durumunda kalırız. Kötü hizmet satıcısı yoktur bence Kötü Hizmet Alıcısı vardır. Herkesin sattığı mal [satış değerine göre] iyidir...