İnsanlarla uğraşmak zor. Kendimden bir örnek:
Yaklaşık 2 ay önce bir site işi aldım. Bu işi alırken müşterimin ne kadar zor durumda olduğunu da bizzat biliyorum, sitesini internet üzerinden yürüten bir merkez. Sitesini söylediğim tarihten 1 hafta sonra teslim ettim. Siteyi yaparken karşılıklı konuştuğumuz için isteklerine orantılı site yaptım uzama sebebi biraz bu biraz benim derslerimdi. Zaten bu çok önemsenmedi müşterim tarafından.
Siteyi karşılıklı mutabakatlı yaptığım için yaptığım her işten sonra nasıl olduğunu, ne yapılması gerektiğini sordum ki daha önce kimseye yapmadığım bir şeydi. Sonuçta ben siteyi teslim ettim. İyi kötü anlaşarak hallettik. Bu site tamamı internet üzerindne yönetimli ve SEO uyumlu bir yapıdadır.
Ödeme almam gereken zamanda bir telefon geliyor ve ortağının siteyi beğenmediğini ve onun da isteklerinin olduğunu söyleyip telefonu ortağına (doktor) veriyor. Ve bu mesleği doktor olan kişi aklına ne geldiyse söylüyor -bu sırada sitenin her şeyini teslim ettiğimi hatırlatayım- ve sitenin baştan yapılması gerektiğini söylüyor. Çok sert karşılık verdim; karşıdakinin emeğe saygısı yoksa saygıyı da hak etmiyordu. En sonunda telefonu muhatap olduğum kişiye (psikolog) kişiye vermesini istedim ve yine konuşmalarımız oldu. Yarım saat bu şekilde konuştuk. Para falan istemediğimi, hakkımı helal etmediğimi söyledim ne haliniz varsa görün dedim bu muhabbet içinde. Konu öyle bir yere geldi ki o yukarıda görünen yarım saatlik sitelerden yapsam daha iyiydi. Sonunda emek verdiğimi ve karşılığının olması gerektiğini söyleyip benden ücret istedi ben de verdiğim fiyatın 250 ytl altında fiyat verdim. Şu an hala benim sitemi kullanıyorlar yeni site yaptırıncaya kadar (yaptırabilirlerse) bu siteyi yaptıracaklar.
Şimdi böyle bir ortamda sen diyorsun ki şirketlere site yaptırılırken uçuk fiyat verilmesin, herkes emeğine göre para alsın. İşin bu kısmı da düşünülerek maliyete eklenmesi gereken; düşünemediğiniz aklınıza gelmeyen birçok şey vardır. Ucuz site yapılmasına ve yaptırılmasına karşıyım. Bu işten para kazanan kişiler varsa bu piyasanın da bir değerinin olması gerektiğini düşünüyorum. Sizler de yaptığınız ve yaptıracağınız sitelerde bu gibi şeyleri göz önünde tutmanız gerekir. Pahalı da yapılmasın; her emeğin bir değeri vardır, olması gereken neyse o şekilde olur.