PHP ASP.NET’e karşı
28 OCA 2007
Yaklaşık 1.5 ay önce bir iş değişikliği yapmış ve
DSİ‘ye geçmiştim. DSİ’de Coğrafi Bilgi Sistemleri şubesinde
ARC IMS konusunda çalışmaya, dolayısıyla her zaman uğraştığım iş olan web programlamaya devam etmiştim ki DSİ bünyesinde PHP’nin kullanılmamasından dolayı 6 senelik PHP’mi bırakmak zorunda kaldım. PHP yerine
ASP.NET kullanacaktım ve hemen döküman okumaya başladım ve gördüm ki ASP.NET gerçekten güzel bir platform. C# ile başladım ki PHP’den geçiş yapan birisi için en uygunu olduğu düşünmekteyim.
Bu yazıda 2 haftalık ASP.NET serüvenimi ve PHP ile ilgili karşılaştırmalarımı göreceksiniz.
Öncelikle ASP.NET’i Visual Studio (VS) 2005 ortamında kullandım ve gerçek bir IDE neymiş görmüş oldum. VS 2005 gerçekten bir programcı için süper özellikler sunuyor. Benim görebildiğim tek eksik yanı tasarım ekranının biraz kullanışsız olması. PHP kullanırken Zend Studio, PhpED ve Dreamweaver kullandım ve hiçbiri VS 2005 kadar iyi bir IDE değildi.
APress yayınevinin bir ASP.NET 2.0 kitabını okudum, C# ile ASP.NET alıştırmaları yaptım. ASP.NET ile hayata geçirilmiş olan tasarım ve kodu ayırma kısmı gerçekten başarılı olmuş ve yazılım geliştirmeyi hızlandırmış. Herşeyin nesne olduğu bir ortamda çalışmak ilk başta korkutucu gelse de sonrasından çok heyecan verici ve hızlı bir geliştirme ortamı sunuyor. ASP.NET ile gelen “Sunucu Kontrolleri” ile HTML kontrollerinde uğraştığınız birçok olayı tek satır kod yazmadan halledebiliyorsunuz. Örneğin butonlar: butona tıklandığında şunu yap şeklinde verdiğiniz olaylar tamamen metodlarla hazırlanıyor ve bu butonlara nesne olarak ulaşabiliyorsunuz. Bu noktada PHP’nin ASP.NET ile yarışması zor görünüyor.
Zaman geçtikçe daha fazla bu konuda yazmaya çalışacağım. Sizin de bu konuda fikirlerinizi yazmanızı bekliyorum. Bu arada PHPcilerden de tepki alabilirim ama şunu da söylemeliyim ben de eskiden sizin gibi düşünüyordum
Rain bu senin içindi... Ama ne kadar doğrudur bilmem