Adobe - Macromedia birleşmesinde herkesin merak ettiği konu Fireworks ve Freehand' e ne olacağıydı. Birleşmenin ilk günlerinde Freehand MX in artık geliştirilmeyeceği hemen ilan edildi. Adobe Fireworks için stratejik bir karar alarak devam dedi. Bizim de size birazdan tanıtacağımız sürüm ortaya çıktı. Fireworks programı yaklaşık 10 yıllık tarihinde en büyük ve yapısal ilerlemeyi CS3 sürümünde yakaladı.

Öncelikle eğer ilginizi çekerse bu 10 yıllık süre içerisinde bıkmadan usanmadan Fireworks kullanmış biri olarak sizlere birkaç deneyimimi ve neden Fireworks kullandığımı izah etmek istiyorum.

10 yıla yakın bir süre boyunca Fireworks benim her zaman elimin altında oldu. Fireworks' le yüzlerce site, onlarca portal tasarladım, prototip çalışmaları yaptım. Pek çok insana anlamsız gelse de yüzlerce logo ve kurumsal kimlik tasarımını ya da taslaklarını Fireworks de oluşturdum. Flash projeleri geliştirirken çizimlerimi Fireworks de yapıp Flash a vector olarak copy /paste yontemiyle aktarmak ya da baskı /matbaa projelerinde benim için gerekli olacak pek çok çizimi Freehand' e aktarmak gerçekten çok kolaylaştırcıydı.

Ayrıca iş akışı şemaları, database diyagramları dahil olmak üzere pek çok insana anlamsız gelebilecek ürünleri yine Fireworks kullanarak oluşturdum.

Çünkü Bitmap "Fâni"dir.

Fireworks benim için her şeyden önce proje yönetim aracım ve arkadaşımdı. Hazırladığım site ya da portal taslaklarını frame ler halinde kaydediyor ve .PNG formatında vector ozelliklerini kaybetmeden saklayabiliyordum. Şu anda bile 8-10 sene önce yaptığım tasarımlarım png dosyaları halinde arşivlenmiş durumdadır.

Fireworks ozellikle web tasarımcıları ve flash animasyoncuları için müthiş özelliklere sahip bir programdır. Playingwithfire.com ve macromedia/ extentions bölümleri sayesinde binlerce Fireworks kullanıcısı yazdığı eklentilerle Fireworks' u daha da zenginleştirmişler ve kollektif bir ürün haline getirmişlerdir.

Fireworks Tasarımcıları "Kısıtlayan" Bir Program mıdır?

Elbette ki hayır! Raster - bitmap işleme bakımından Photoshop' tan ve diğer programlardan hiç bir eksikliği olmadı. Photoshop 'la satın alınmış efektler kullanarak birbirinin aynısı çalışmalar yapabilecekken; "hazıra dağ dayanmaz" sözünden hareketle otomatize edilmiş ve bir örnek haline gelmiş şeyler yapmaktansa Fireworks ile özgün projeler üretmeye gayret ettim.

Örneklemek gerekirse, bir fotoğrafın üzerinde damla ettisi vermek için diğer programları kullanan insanlar genellikle bir yerlerden bir effect paketi, stamp ya da action dosyası bulup bir kaç tıklama ile bir damla "oluştururken" , ben; bunu vector ve radyan kullanarak, yapıyor ve istediğim her hangi bir çalışmada (Flash, Freehand, Photoshop projelerimde bile.. ) yeniden kullanmak üzere saklayabiliyordum.

Ayrıca, Fireworks, geçmişte muadili imaj işleme programlarına göre her zaman daha uygun bir fiyatla lisanslandı. Şimdi de öyle:-)

Hedefler

Aslında bu yazıya başlama nedenim FW8 ve FW CS3 arasındaki farkları, son sürümle gelen yeni özellikleri tanıtmaktı. Ama bu gerçekten hiç kolay olmayacak. Bazıları için minor denilebilecek değişiklikler benim için gerçekten uzun uzun anlatılması gereken şeyler. Bu bakımdan ben bu yazımı; genel olarak tüm FW versiyonlarında yapabileceğimiz, fotograflarla çalışma, imaj işleme, boyama, vector bitmap kombinasyonu, layerlarla çalışmak anahtar kelimelerini içinde barındırıan basit bir giriş olarak kurguladım. Önümüzdeki bir kaç günden itibaren Fireworks CS3 şerefine en az 12 adet yazıyla karşınızda olacağım.

Bunlar;

- CS3 versiyonu ile gelen yenilikler,
- Adobe Flex için arabirim tasarlamak,
- Bir web portalı için prototip geliştirmek ,
- Dreamweaver CS3 entegrasyonu,
- Flash CS3 entegrasyonu
- Photoshop CS3 entegrasyonu
- Fireworks CS3 ile xml flash tabanlı bir slideshow tasarlamak,
- Fireworks CS3 Batch Prossesing ( toplu imaj işleme),
- Fireworks için component (eklenti) geliştirmek,
- Fireworks CS3 için Style dosyası yaratmak,
- Fireworks Bitmap- Raster editing ....şeklinde olacak.

Daha önce bulunduğum projelerde yarattığım prototip, taslak ve son taslak çalışmalarımı da sizinle buradan paylaşacağım.

Yukarıda saydığım eğiticileri bu ay içinde tamamlayıp sizinle paylaşmaya çalışacağım. Unutmayın, sizlerden de katkı bekliyoruz (özellikle de Ferruh Mavituna' dan! Evet yanlış duymadınız, Ferruh hem güvenlikçi hem Fireworks 'cüdür:-) )

Bu çalışma FW CS3 beta versiyon kullanılarak yapıldı. Bendeniz yaklaşık 6 aydır Adobe Fireworks Beta ekibindeydim ve CS3 sürümünü epey kurcalamak ve bulduğum hataları raporlamak şansına eriştim. Eğer ilginizi çekiyorsa ekranlardan hareketle önceki versiyonla CS3 arasındaki 7 farkı bulabilirsiniz.:-)

Alıntı kaynağı:mmistanbul.com (Murat Kucukgirgin - 19/04/2007)

Fireworks ile photoshop u karşılaştırmak elma ile armutu karşılaştırmaya benzer.
Farklı kulvarlardaki iki program ama cs3 ile iki program
full entegrasyonlu hale gelmiş.
Layer sorunu büyük ölçüde giderilmiş. Ben çok sevdim.