İnanın arkadaşlar dmoz denen şey sinir bozmak için yapılmış birşey. Sahibi olduğunuz siteleri defalarca eklemenize ve defalarca dmoz'un sitesine girip kendi sitenizin eklenip eklenmemesine bakmanız kadar adaletsiz veya sinir bozucu birşey yoktur sanırım. Neden böyle düşünüyorum? Kendi sitelerim için konuşmuyorum, dmoz'a kayıtlı sitelere bakıp ve aynı script aynı tema veya aynı konuda daha ileri daha atak ve daha çok ziyaretçisi bulunan sitelerin kayıt altına alınmaması dmoz hakkındaki düşüncelerimi tastikliyor. Bu arada hakkıyla helalıyla indexlenmiş sitelere tabiki lafımız yok. Ancak bugüne kadar kayıt altına almış bulunduğu sitelerin bir hayli üzerinde başarılı çalışmaların kayıt altına alınmaması , ben sanıyorum ki site sahipleri için değil dmoz'un dmoz olma gereği ve bu kadar büyütülmesinin yersiz olduğu anlamına geliyor.
Zaten bir kere kayıt olma koşullarındaki maddeler, insanlığa aykırı birşey. Onu yanlış yazarsan, uygun kategoriyi seçmezsen, onu yaparsan bunu yaparsan sorgusuz sualsiz red edilirsin? Bende site kabul ediyorum, linker bir sitem var. İnsanlar adreslerini yazmayı unutuyorlar, alakasız kategoriye ekleyebiliyorlar. Sen dmoz'sun nasıl olmuşsun bilmiyorum fakat dünyayı elinin altına almışsın. Senin büyüklüyün burada başlar. İnsanlara en azından bir mail gönder ' yanlış kategoriye eklemişsin' veya şöyle şöyle eksiklerin var? Neden maymuna çeviriyorsunuz milleti. Bugün herkesin sitesi olabilir, bu insanlar profesyonel olmayabilir. İşte burada senin övündüğün ''insan eliyle eklenme'' özelliğin ortaya çıkıyor. Demekki amaç, dmoz'u büyütmek değilde avınıza düşen site sahiplerini kıvrandırmak. Aslında en çok kafamı karıştıran şey, aylardır dmozun türkçe kategorilerine bakıyorum ve hiçbir değişiklik yok. Yani yeni siteler göremiyorum? İşte bu çok ilginç. Neyse bu konuyu kendimce uzatmaya gerek yok.
Sadece şu unutulmasın, dmoz olmadanda insanlar site açıyorlar, dmoz olmadanda siteler hit olarak tavana vuruyor, dmoz olmadanda bugün binlerce toplist dizin ve arama motoru açılıyor.
Dmoz bir gün tarih olacak. Ve O sadece eski günlerindeki hayalleriyle yaşayacak.