Bu soru webmasterlar tarafindan genelde sorulan bir soru, ben kisaca watermark ile ilgili bilgi vererek sorunun cevabini vermek isterim. Belki watermark ile ilgili baslangic bilgisi diger arkadaslarin isine yarar.
Birden fazla watermark ornegi vardir, ve ben en populer iki tanesinin ornegini asagida ekliyorum:

En populer yontem birinci yontemdir. Simdi kisaca nasil watermak yapilir;

1) Photoshop ya da baska bir foto programi ile:
Watermark olarak kullanilacak logo ya da yazinin opacity'si dusuruldukten sonra, ana fotograf photoshop'da acilir, bir layer eklenir ve bu layer'e yapistirilir. Logo layer'i ustte kalir, opacity dusuk oldugu icin arkayi hafif gosterir. Sonra Farkli kaydet diyerek yeni bir resim dosyasi olarak kaydedilir. Bu yontem uygulandigi zaman ana resim dosyasinin saklanmasi tavsiye edilir. Bunun sebebi de ileride logonuzun degismesi, ayni fotoyu baska bir sitede kullanmaniz vs olarak aciklanabilir.

2) CSS ile watermark ekleme. Benim pek kullanmadigim bir yontemdir, ancak yeni projelerimde kullanmayi dusunuyorum. Onemli not: CSS ile watermak yontemlerinin cogunda ziyaretci fotoyu farkli kaydet yaparak alabilir, yani watermark foto hirsizligina karsi ise ana CSS watermark yontemleri tavsiye edilmez.

Simdi gelelim sizin sorunuzun cevabina. Siteniz altinda bir klasore ulasimi engelleme:

Ornek: site.com/images/ bir kullanici bunu browser'a kopyaladigi zaman sizin butun images klasorunuzdeki fotolariniza ulasabilir. Bunu engellemenin uc yolu var bildigim kadari ile:

1) Ana sayfa dosyanizi alin (index.htm , index.php, index.html, default.htm, anasayfa.php gibi). Ve bunu aynen erisimini engellemeyi istediginiz klasor altina kopyalayin. Ornek index.htm dosyasini site.com/images/ altina kopyalayin. Bu klasore girmeye calisan kullanici otomatik olarak ana sayfaya yonlendirilecektir. Eger ana sayfa dosyaniz statik ise surekli degistirmeniz gerekiyorsa cok kullanisli bir yontem degildir. Ancak pratik yontem budur.

2) Eger siteniz Apache server tarafindan host ediliyorsa .htaccess dosyanizi acin (ana root'da bulunur). Ve sunu kopyalayin:

IndexIgnore */*

Sonra kaydedin, isterseniz istediginiz klasoru belirtin. Bu opsiyonda kullanici klasore direk ulasmaya calistiginda bos bir sayfa ile karsilasir.

3) Ayni sekilde eger Apache server'da ise siteniz .htaccess dosyanizi acin ve sunu icine koyun:

Options -Indexes

Bu sefer ise ziyaretci direk klasore ulasmaya calistiginda “forbidden” 403 error hata mesaji ile karsilasir.

Cok eskiden aklimda kalan konular, umarim isinize yarar, ve not olarak dusmek isterim guncel olarak mesaji atmadan once hicbir yontemi test etmedim.
Iyi sanslar.