Bu konuda oldukça fazla soru gelmeye başladı ve bir şekilde bu sorular bana geldiği için genel bir açıklama başlığı açmamın doğru olacağı kanısına vardım. Umarım yazdıklarım fikir vermek açısından faydalı olur.
Bu konu hadi ben bir numara alayım şu hizmeti vereyim diyebilecek kadar basit değil. Mantıklı olarak düşündüğümüzde de öyle olmaması lazım. Çünkü 4 hane var ve 1000-9999 arası yani toplam 8999 numara var, bunların bir kısmını operatörler kullanıyor. Yani bu hizmeti yaklaşık 5-6bin kişiye verebiliyor operatör. O nedenle herkese vermek istememesi de gayet normal. Öncelikle bir projeniz olmalı ve bu proje için bir bütçe ayırmanız lazım. Tanıtım bütçesi, elemanlar için bir bütçe ve altyapı için bir bütçe.. Öncelikle zaman planını yaptıktan sonra 1 yıl içerisinde en 200-300bin dolarlık bir harcama yapabileceğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Daha sonra projenizin tutacağına sizin inanmanız ve karşınızdakileri inandırmanız gerekiyor. Tüm bu işleri ciddiyet ile yaptıktan sonra Turkcell, Telsim ve Avea ile görüşmeniz gerekiyor. Hepsinden aynı numarayı alabilmek için ayrı ayrı görüşmeler yapmanız lazım. 3'ünde de o numaranın boş olması ve size tahsis edebilecek olmaları gerekiyor. Daha sonra belirli prosedürler işliyor. Herhangi bir hibe yapmanıza gerek yok. Çünkü projenizde operatör ile ortak oluyorsunuz ve ortak çalışıyorsunuz. Haliyle siz ne kadar kazanırsanız operatörde o kadar para kazanıyor. Yalnız projenin tutmaması ve zarar etmesi durumunda sizin bir miktar parayı ödeme taahhüdü vermeniz gerekiyor. Bunun içinde genelde banka taahhütü isteniyor. Bu rakam değişebilmektedir 20-30bin dolar civarında oluyor genelde. Ama projeye göre değişecektir rakam.
Gelir paylaşım modeli genelde aşağıdaki gibidir;
100 birim üzerinden
40 devlet
30-35 turkcell/telsim/avea
25-30 Siz